NATO

Upoznaju javnost s prednostima članstva BiH u NATO savezu

nato
VL FOTO
03.05.2011.
u 10:41

Prisutnima je predstavljen i strateški koncept za obranu i sigurnost zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza

Kako bi što bolje upoznali javnosti s NATO savezom i njegovom ulogom na Balkanu te prednostima koje sa sobom nosi, NATO stožer u Sarajevu, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH organizirali su u Brodu, Derventi i Doboju tri seminara pod nazivom “Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a”.

O navedenoj temi govorili su Jaan Brathu, veleposlanik Kraljevine Norveške u BiH, šef Odjela za mir i sigurnost MVP-a BiH Fuad Šabeta te zamjenik zapovjednika i načelnik Savjetodavnog tima NATO-a pri stožeru u Sarajevu brigadir dr. John Olsen.

Seminarima su nazočili predstavnici lokalnih vlasti, političkih stranaka, poslovnih subjekata te predstavnici nevladinih organizacija i udruga te su imali priliku saznati više o ekonomskim, vojnim i političkim prednostima euroatlantskih integracija i mogućem članstvu u NATO-u, ali i iskazati svoje mišljenje o tome.

Prisutnima je predstavljen i strateški koncept za obranu i sigurnost zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza koji su prošle godine u studenome usvojili šefovi vlada zemalja članica NATO-a.

-Jedna od značajnih prednosti potencijalnog članstva BiH u NATO-u je ostvarenje stvarnog utjecaja na proces donošenja odluka u NATO-u.

Temeljni princip NATO-a je „jedna zemlja – jedan glas“, koji se primjenjuje na svim razinama donošenja odluka u Savezu, izjavio je dr. Olsen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?