Strava u Srbiji

U tvornici Jura ne daju radnicima da idu u WC, tjeraju ih da nose pelene!

tvornica
28.04.2016.
u 16:34

Tukli su ih metalnim palicama, žene su napastovali seksualno, iako silovanja nije bilo. Zabranjivan im je odlazak u toalet i savjetovano da nose pelene, priča Veselinović

Iza štrajka od 15 minuta, koliko u utorak ujutro nisu radili strojevi u tvornici Jura u Leskovcu, krije se nezadovoljstvo radnika što ne mogu dobiti jedan neradni dan koji im pripada po zakonu, ali i nešto mnogo strašnije - fizičko i mentalno zlostavljanje, na koje nitko u vlasti ne reagira.

Iako postoje, prijave za mobing i zlostavljanje radnika u Juri nikada nisu procesuirane, što znači da je vlast u Srbiji upoznata s događajima, ali ne reagira na njih.

Predsjednik sindikata Sloga Željko Veselinović kaže za 'Danas' da njihova borba s Jurom traje već pet godina, jer investitor iz Južne Koreje ima zasigurno najgori odnos prema radnicima u Srbiji.

- Tukli su ih metalnim palicama, žene su napastvovali seksualno, iako silovanja nije bilo. Zabranjivan im je odlazak u toalet i savjetovano da nose pelene. Kada nekom pozli, Hitna pomoć se zove u tvornicu i ukoliko radnika ne odvedu u bolnicu on je dužan vratiti se poslu nakon što mu je ukazana pomoć, ističe Veselinović.

On kaže da u Juri šikaniraju i maltretiraju radnike u svakom smislu, fizičkom i mentalnom.

- Podnijeli smo mnogo prijava, ali se nikada ništa nije riješilo, osim u slučaju otpuštanja šestoro radnika još prije pet godina i to zato što su pokušali da osnuju sindikat. Donijeta je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikada nisu vraćeni na posao, kaže Veselinović.

Na posao nisu vraćene ni trudnice i rodilje koje su prije dvije godine dobile otkaz u kragujevačkoj tvornici. Veselinović kaže da je ista situacija u svim Jurinim tvornicama Rači, Nišu, Leskovcu i da je zlostavljanje konstantno, kao i da je ponosan na radnike koji su ustali i odlučili pobuniti se.
 
- Mi ćemo im pružiti pomoć, jer je ovaj njihov pokušaj za svako poštovanje, ali bojim se da će jedina posljedica svega ovoga biti otkaz za one koji su štrajk organizirali, napominje Veselinović.
 
Nekoliko radnika je bilo i kod predsjednika Vijeća samostalnog sindikata u Leskovcu Ivana Jovanovića. Došli su da se žale, ali sindikat nema tu moć da ih zaštiti. Bar ne onoliko koliko bi trebalo. Jer u Juri je sindikalno organiziranje zabranjeno.

- Ne mogu se organizirati jer im prijete otkazom. Radnici su uplašeni, ali mislim da im je već dosta svega. Znate, kada na jugu Srbije izgubite posao, teško možete naći drugi i zato su ljudi spremni često raditi i za malo novca i trpjeti svašta, ističe Jovanović.
 
Tisuće radnika ove tvrtke doslovno svašta trpi za svega 25.000 dinara koliko prosječno mjesečno prime. Država je Juri za svako radno mjesto dala i do 10.000 eura. Samo prošle godine Jura Leskovac dobila je od države subvenciju vrijednu 950.000 eura. I zato ne čudi što u Juru, kako tvrde, stižu samo rutinske inspekcije u kojima se nikada ništa neregularno ne pronađe, jer je cijeli sustav prilično zatvoren. 

Jura je 2010. u Leskovcu otvorila tvornicu elektro-kablova u kojoj radi 1.700 radnika, s prosječnom bruto zaradom, prema podacima od jesenas, od 362 eura. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je prošlog rujna da južnokorejska kompanija Jura planira izgradnju i petu tvornicu u Srbiji, a drugu u Leskovcu, te zaposliti 3.000 ljudi.
 
- Oni su dvije godine radili analize i zaključili da su naši radnici najvrijedniji, najmarljiviji i postižu najbolje učinke, pa je zbog toga bord direktora odlučio u Leskovcu graditi još jednu tvornicu, rekao je gradonačelnik Cvetanović, koji je na tek završenim izborima u Leskovcu ponovo dobio većinu glasova. Osim u Leskovcu, Jura u Srbiji ima dvije tvornice u Nišu i jednu u Rači.
 
Na konferenciji za novinare u prosincu 2015. Cvetanović je rekao da će gradnja nove tvornice početi 2016. preko puta postojeće, na bivšem zemljištu poduzeća Jugekspres, koje je grad kupio na licitaciji za potrebe investitora. Direktor Jure Ćoi Nam Jin se, tom prilikom, zahvalio na podršci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije