UNO BiH

U skladištima 11 milijuna KM oduzete robe

01.02.2016.
u 07:00

Dražbe koje organizira Uprava za neizravno oporezivanje BiH postale su pravi hit među bh. građanima, s obzirom na to da se na ovaj način mogu kupiti kvalitetne stvari po dosta povoljnijoj cijeni, piše Večernji list BiH. Uprava je u tijeku 2015. godine organizirala brojne dražbe za prodaju robe koja je oduzeta zbog utvrđenog carinskog prekršaja, a vrijednost robe koja je prodana u tijekom 2015. godine iznosi 245.900,27 KM.

Razna roba

Najjeftinije su prodavani repromaterijali za poljoprivredu, a najskuplje je prodan korišteni tiskarski stroj po cijeni od 19.131 KM. Ipak, građani su najčešće kupovali odjevne predmete poput hlača, majica i trenirki ili, pak, parfeme. Službenici Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine su tijekom 2015. godine privremeno oduzeli robu u vrijednosti od 4,5 milijuna KM, doznaje Radiosarajevo.ba. Najčešće lokacije na kojima je roba oduzeta su: CI Gradiška, Tržnica Arizona - Brčko Distrikt, CI Sarajevo, Bihać, Cazin, Gradačac, Mostar, Ljubuški i Višegrad. Kada je riječ o vrsti oduzete robe, najviše ima raznih tekstilnih proizvoda i obuće, duhana i duhanskih prerađevina, ali i motornih vozila i opreme za automobile. Roba koja je predmet carinskog prekršaja, a koju službenici UNO-a oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovitih aktivnosti, ima karakter privremeno oduzete robe te u tom smislu Uprava za neizravno oporezivanje BiH ne može s istom slobodno raspolagati. - Roba je najvećim dijelom smještena u središnje skladište koje UNO ima u Banjoj Luci, pojašnjava za portal Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Zakonska procedura

Trenutačno se u skladištima UNO-a BiH nalazi roba čija vrijednost iznosi oko 11 milijuna KM. Za pravomoćno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi kaže što će se s predmetnom robom dalje događati, hoće li se ista uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u ovisnosti o vrsti robe.Kad je u pitanju uništavanje oduzete robe, UNO BiH je u tijeku 2015. godine uništio raznu robu u vrijednosti od 380.289,37 KM.

Najčešće se uništava trošarinska roba poput cigareta i alkohola. Budući da među privremeno oduzetom robom ima stvari koje bi mogle biti korisne mnogim humanitarnim i drugim organizacijama, UNO je prije nekoliko godina pokrenuo inicijativu da se roba koja je oduzeta zbog carinskih prekršaja ubuduće donira siromašnima u našoj zemlji, ali po ovom pitanju je malo toga urađeno.

Što se tiče doniranja određene robe, za sada ne postoji mogućnost da UNO samostalno donese odluku o doniranju. Do sada je u dva navrata Vijeće ministara BiH donosilo takve odluke. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?