Vremenska prognoza za listopad

U idućim danima temperatura do 25 stupnjeva, zahladnjenje stiže 9. listopada

01.10.2016.
u 08:30

Početkom ovoga mjeseca očekuju nas vremenske prilike u okvirima višegodišnjeg prosjeka, a zahlađenje se očekuje od 9. listopada, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nestabilno do 10. listopada

Prema najavama federalnih meteorologa, kraća nestabilnost očekuje se od 2. do 6. listopada, nakon čega ponovno slijedi stabilnije razdoblje bez oborina. Lagan porast temperature očekuje se do 9. listopada, kada slijedi zahladnjenje. Jutarnja temperatura u razdoblju do 8. listopada u Bosni će se kretati od 4 do 6, a u Hercegovini od 9 do 12 °C. U istom razdoblju maksimalna dnevna temperatura u Bosni će dosezati 23, a u Hercegovini 25 °C. “Prognozirano zahladnjenje od 9. listopada uvjetovat će nešto nižu temperaturu, pa se u Bosni očekuje od 1 do 4, a u Hercegovini od 5 do 8 °C. Dnevna temperatura u Bosni neće prelaziti 16, a u Hercegovini 19 °C”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Danas će u BiH biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar će biti slab južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će biti između 4 i 9, na jugu zemlje 11 i 15, a najviša dnevna između 20 i 26 °C. Sutra će BiH zahvatiti jače naoblačenje s juga koje će uvjetovat pljuskove. Vjetar će biti slab južnog i jugozapadnog smjera. Krajem dana vjetar će biti u skretanju na sjeverni smjer. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će biti između 7 i 13, na jugu 13 i 16, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24 °C. Prvi radni dan tjedna pred nama u Bosni i Hercegovini bit će pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje 11 i 14, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu od 22 do 25 °C. Jesen 2016. godine na prostoru BiH, prema prognostičkim materijalima, trebala bi biti nešto toplija ili u granicama prosječnih vrijednosti temperatura zraka, navedeno je u sezonskoj prognozi.

Sezonska prognoza

Sezonska prognoza pokazuje kako će temperatura zraka biti viša u većem dijelu studenoga. U navedenom razdoblju mogući su kratki prodori hladnijega zraka, a samim tim i veća negativna odstupanja, stoji u sezonskoj prognozi FHMZ-a. Početkom listopada, temperatura zraka mogla bi biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Srednje minimalne temperature zraka sezone bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Odstupanja srednje maksimalne temperature tijekom jeseni bit nešto veća u odnosu na odstupanja srednje minimalne temperature i kretat će se oko 1,5 °C. Očekivane oborine tijekom jeseni trebale bi biti oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih. Razdoblja s nešto manjom količinom oborina moguća su sredinom listopada i većim dijelom studenoga. Nije isključeno da će tijekom jeseni biti više razdoblja s intenzivnijim oborinama. Više oborina očekuje se početkom druge polovine studenoga.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?