Drvar

U Drvaru proslavljen patron župe sveti Josip

Josip
21.03.2016.
u 15:45

Svečanim misnim slavljem u subotu je u Drvaru proslavljen patron župe sv. Josip.

Misu je predvodio don Ivan Filipović iz Vrbovca (RH) u zajedništvu s domaćim svećenicima don Predragom Ivandićem i don Davorom Klečinom.

Sveta misa započela je ispred crkve obredom otvaranja jubilejskih vrata, predviđenim u Godini milosrđa, te procesijom do prezbiterija crkve.

Župnik Klečina je u pozdravnoj riječi naglasio da župa Drvar ove godine obilježava 110. obljetnicu osnutka, te 75. obljetnicu stradanja u 2. svjetskom ratu, ali i da s cijelom crkvom slavi godinu milosrđa što će biti obilježeno brojnim duhovno-pastoralnim i kulturnim inicijativama.

Don Ivan je u svojoj nadahnutoj propovijedi stavio vjernicima svetog Josipa kao uzora i zagovornika, posebno očevima koji trebaju biti glave obitelji, njihovi hranitelji i branitelji.

Na misi su pjevali mladi VIS-a "David" iz Knina, a među brojnim uzvanicima iz društvenog života bili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić te gosti iz Šibensko-kninske županije na čelu s gradonačelnicom Vodica Brankom Juričev-Martinčev i predsjednikom Zajednice Hrvata BiH ŠKŽ Goranom Babićem. Proslavu su svojom nazočnošću uzveličali i drvarski pravoslavni svećenici Saša Crljić i Siniša Serdar.

Gosti iz Hrvatske su također imali priliku posjetiti slapove Une u Martin Brodu, nedaleko od Drvara, a njihov posjet je bio prilika da se dogovore daljnji vidovi suradnje između župe Drvar te grada Vodice i Zajednice za liječnje ovisnosti Cenacolo, čiji je duhovnik don Ivan.

Inače, župa Drvar se za svoj patron pripremala trodnevnicom u kojoj su se slavile svete mise i obavila  velika uskrsna ispovijed, a priređen je i prigodan kulturni program. Tako su glumci Metkovskog amaterskog kazališta (MAK) iz Metkovića izveli 17. ožujka predstavu "Preko reda" u velikoj dvorani Radničkog doma, a VIS "David" iz Knina održao je dan uoči patrona duhovni koncert nakon svete mise u župnoj crkvi.

Mladi župe Drvar iz sekcije Kreativna radionica prodavali su ispred crkve na dan patrona te na Cvjetnicu svoje progodne radove, tj. uskrsni nakit, a prikupljenim prihodom finacirat će svoja zajednička putovanja te neke druge aktivnosti.

Četverodnevnu proslavu patrona župe Drvar, sa svim duhovnim i kulturnim točkama, financijski je pomogla i Vlada HBŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?