Crnogorska policija

U Crnoj Gori uhićen Miroslav Jović, optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj

polciija
30.11.2016.
u 13:15

Crnogorska policija uhitila je u utorak navečer u zračnoj luci u Tivtu Miroslava Jovića (47) iz Gline, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj,  javili su u srijedu podgorički elektronski mediji pozivajući se na priopćenje Uprave policije.

Jović je uhićen po Interpolovoj potjernici iz Hrvatske jer u toj zemlji osuđen je na 15 godina zatvora za kazneno djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Presuda je izrečena 30. svibnja 2006. godine na Županijskom sudu u Sisku, a u njoj stoji da je Jović s Milanom Stanojevićem 3. rujna 1991. godine ubio Ivanku Medved i ranio njenog supruga Branka Medveda, svoje susjede hrvatske nacionalnosti.

Navodi se da su se optuženi  protivili demokratskom pravnom poretku Hrvatske, pokušavali pripojiti Glinu takozvanoj Srpskoj krajini i protjerati građane hrvatske nacionalnosti.

U obrazloženju presude stoji i da je preživjeli Branko Medved na sudu svjedočio da je kobnog dana najprije ugledao Jovića, a zatim i Stanojevića, koji mu na pozdrav nisu odgovorili nego odmah zapucali.

Kazao je i da je malo stariji od optuženih, ali da je s njima išao u školu i da nikada nisu bili u sukobu.

U presudi piše da su Jović i Stanojević prekršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Obojica su osuđena na kaznu zatvora od 15 godina.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije