ISTRAGA

Tvrtka iz Brčkog utajila kompletan promet?

porez
pixsell
29.07.2013.
u 09:29

Na ukupan promet je trebalo obračunati i platiti PDV u minimalnom iznosu od milijunu i 100 tisuća KM

Kontrolnim aktivnostima na terenu u akciji “Meso” službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH već su otkrili određene nepravilnosti. Na osnovi podataka koje je upravi dostavilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uočena je tvrtka iz Distrikta Brčko, koja je od osoba koje su ostvarile poticaje otkupila 20.078 komada svinja i 199 komada junadi u ukupnoj vrijednosti od 6,509.216 KM, i to u razdoblju 2009. – 2012.

Jednostavnim uvidom u PDV prijave obveznika iz Brčkog uočeno je da su ukupno iskazani prometi u razdoblju 2009. – 2012. iznosili samo 87.148 KM. Kontrolom je utvrđeno da pravna osoba iz Brčkog ne posluje na prijavljenoj adresi, a prema svim prikupljenim podacima, postoji sumnja da je izvršena utaja gotovo kompletnog ostvarenog prometa na osnovi otkupljene žive stoke za koju su dani poljoprivredni poticaji. Na ukupan promet je trebalo obračunati i platiti PDV u minimalnom iznosu od milijun i 100 tisuća konvertibilnih maraka. Spomenuta tvrtka, ali i sve ostale, za koje se do sada u kontrolama utvrdilo, ili će se tek utvrditi određene nepravilnosti, bit će predmet daljnjih istražnih radnji i sastavni dio izvještaja koji će biti pripremljen i proslijeđen Tužiteljstvu BiH.

“Koristimo priliku da zahvalimo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i svim županijskim ministarstvima poljoprivrede koja su upravi dostavila tražene informacije o poticajima u poljoprivredi”, naveo je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO. Ističe da su, unatoč zahtjevima, još uvijek uskraćeni za iste podatke od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?