diplomacija SAD-a u problemima

Trump potjerao 80 veleposlanika, a nije imenovao nove

trump
Foto: Reuters
21.01.2017.
u 16:20

Trump je zatražio da svi veleposlanici, koje je postavio bivši predsjednik Barack Obama, napuste svoje urede u podne 20. siječnja

Ubrzo nakon što je Donald Trump položio zakletvu kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, svim politički postavljenim veleposlanicima uručeni su otkazi, a nitko nov nije postavljen na njihove dužnosti, piše The Independent. Trump je zatražio da svi diplomati, koje je postavio bivši predsjednik Barack Obama, napuste svoje urede u podne 20. siječnja. 

Njegov tranzicijski tim rekao je još 23. prosinca da neće biti izuzetaka, čak ni za veleposlanike koji imaju malu djecu.

Uobičajeno je da političkim putem imenovani veleposlanici sami daju ostavke početkom mandata nove administracije, no nije uobičajeno da ih nitko nema zamijeniti. 

Jednim potezom otpušteno je tako 80 veleposlanika u stranim zemljama i predstavnika u agencijama, pa čak i veleposlanica za globalna ženska pitanja.

Ovaj potez ostavio je mnoge zemlje bez američkih predstavnika potvrđenih u Senatu, među njima su i diplomati u zemljama s kojima Amerika ima osjetljive odnose. To uključuje Njemačku, Veliku Britaniju, Kanadu i druge savezničke zemlje. Bez veleposlanika su ostala i diplomatska predstavništva u Kini, Indiji, Japanu i Saudijskoj Arabiji, prenosi Vecernji.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije