SUMNJE U REGULARNOST

Trgovina članovima biračkih odbora i mjestima promatrača

izbori
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
22.08.2014.
u 09:38

Izborni zakon BiH te dosadašnja praksa nisu do kraja spriječile mogućnost makinacija na biračkim 
mjestima

Jednako koliko je važna izborna kampanja, za političke stranke od presudnog je značenja raspored ljudi na biračkim mjestima i međusobna trgovina o čemu se godinama priča u kuloarima. Do 12. rujna će se konačno završiti s imenovanjem biračkih odbora, no već su sada poznati određeni detalji oko stranačke trgovine. Po dostupnim informacijama sve stranke uključene su u tzv. trgovinu članovima biračkih odbora i promatračima koji su ključni da bi se moglo snažnije nadzirati sam proces glasovanja i onemogućiti inženjering ili pak sudjelovati u tome procesu.

Pokradanje

Pojedine manje stranke već godinama upozoravaju kako se sustavno potkradaju birači i stranke na način da veće stranke samostalno ili pak preko prijave neovisnih kandidata otvaraju mogućnost nadzora, odnosno zloporabe izbornog procesa. Recept se sastoji od toga da stranke u mjestima u kojima nisu dobro poziconirane ili pak uopće nemaju svoju biračku bazu po čemu su primjerice autentične sredine Bosansko-podrinjske županije ili Zapadnohercegovačke, ‘razmjenjuju’ svoja mjesta u biračkim odborima. Tako primjerice HDZ-u BiH koji je prijavio sudjelovanje na izborima u svim županijama i na svim razinama BiH, zasigurno ne treba član biračkog odbora ili promatrač na biračkom mjestu 165A002 u Osnovnoj školi u Ustikolini u Bosansko-podrinjskoj županiji. Oko tih zamjena stranke međusobno razmjenjuju mjesta, odnosno ustupaju ih drugim strankama. I dok ovakva praksa ne predstavlja neku bitniju povredu izbornog procesa problemi nastaju onda kada dolazi do krivotvorenja izbornog materijala, o čemu se u političkim kuloarima često nagađa, no do sada nije zabilježena prijava takvog slučaja.

No, u najmanju ruku indikativno je da se u nekoliko izbornih ciklusa događala masovna pojava nevažećih listića.

Takvi su primjerice bili izbori u Mostaru 2008. godine kada je više od 5000 glasova bilo poništeno.

Preferencije

Uz to, po sumnjama manjih političkih stranaka, nakon zatvaranja biračkih mjesta istodobno se provode dvije vrste zloporaba.

Jedna je oko ubacivanja listića za osobe koje uopće nisu glasovale, dok je druga povezana s dopisivanjem preferencijalnih glasova.

Postoji opravdana sumnja da se takve stvari rade u Stocu i Rami u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje kandidati dobiju više preferencija nego kandidati iz drugih i daleko većih sredina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije