VOJSKA

Terorizam i Ukrajina požuruju NATO da primi BiH u članstvo

NATO
09.02.2015.
u 09:04

Zbog sve ozbiljnije prijetnje od islamskog terorizma, ali i krize koja traje u Ukrajini, čelnici zemalja Zapadnog Balkana traže žurniji prijem njihovih država u članstvo NATO-a. Balkanski dužnosnici i stručnjaci za sigurnost, piše časopis Setimes, “pozivaju NATO i njegove članice iz regije da intenziviraju potporu za ulazak Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije u članstvo Saveza”.

Albanija za žuran prijem

Dužnosnici napominju kako je ulazak u NATO sada još i važniji, s obzirom na nove sigurnosne izazove s kojima se suočavaju kandidati za članstvo s Balkana, a koji utječu i na ostali dio Europe. “Militantni islamski džihadisti tragaju za plodnim tlom u Europi”, rekla je albanska ministrica obrane Mimi Kodheli govoreći o pokušajima novačenja koje Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) provodi u muslimanskim zajednicama u Albaniji, na Kosovu i u drugim dijelovima regije. Zbog promjena u sigurnosnom okruženju, postavlja se pitanje može li euroatlantska zajednica pružiti snažniji poticaj za ulazak u članstvo NATO-a. “Broj ljudi sa Zapadnog Balkana koji sudjeluju u sukobima u inozemstvu sve više zabrinjava”, rekla je Kodheli. Dužnosnici NATO-a kažu kako BiH radi na provedbi reformi u sektoru obrane kako bi smanjila količine viškova oružja, sistematizirala skladištenje, smanjila broj vojnih objekata i povećala vojne kapacitete. “Napredak BiH na njezinom putu prema NATO-u ostvaren je postizanjem standarda potrebnih za članstvo, te izraženom spremnošću za nastavak intenzivne suradnje između BiH i NATO-a”, rekao je Mark Ferguson, zapovjednik združenih snaga Saveza u Europi sa sjedištem u Napulju. Prošle godine je slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio kako bi NATO trebao ubrzati primanje država na Balkanu, posebno Bosne i Hercegovine, kako bi spriječio širenje ruskog utjecaja u regiji.

Političari iz RS-a protiv

“Na Zapadnom Balkanu ne treba ponoviti pogrešku Europske unije s Ukrajinom kada je uvjetovala potpis njenog sporazuma o pridruživanju. Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija su kandidati za NATO - pozivam naše saveznike da uvide važnost širenja barem na BiH kao na branik širenju ruskog utjecaja i jamstvo njenog državnog integriteta”, kazao je Pahor za slovensku televiziju. Protiv žurnog primanja BiH u članstvo NATO-a bez provedbe referenduma ustali su politički čelnici RS-a. Predsjednik RS-a tvrdi kako bez ispitivanja javnog mnijenja nema prijema BiH u NATO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?