Jaka oluja

VIDEO Oluja u Grčkoj, poplave diljem zemlje: Snimljen trenutak kada su valovi odvukli auto u more

oluja u Grčkoj
EUROKINISSI/REUTERS
05.09.2023.
u 18:12

Automobil se nalazio na pristaništu kada su ga jaki valovi doslovce odvukli u more, no nije zabilježeno da se itko nalazio unutra

Jaka oluja koja je pogodila Grčku uzrokovala je brojne poplave na sjeveru zemlje, a jedan muškarac je i poginuo nakon što je zid pao na njega. Još jednog muškarca se traži, a vjeruje se kako ga je odnijela bujična poplava. 

Osim toga, vlasti su na otoku Skiathosu zabranile kretanje svih vozila na cestama osim hitnih službi, a u mjestu Agios Ioannis na istočnoj obali Grčke snimljen je i dramatičan trenutak kada su automobil povukli jaki valovi. 

 

 

Automobil se nalazio na pristaništu kada su ga jaki valovi doslovce odvukli u more, no nije zabilježeno da se itko nalazio unutra. Inače, građanima je na mobitele stigla i obavijest u kojim ih se upozorava da ograniče kretanje na otvorenom dok oluja ne prođe, prenosi Daily Mail

Inače, požar golemih razmjera koji već dva tjedna hara u grčkom nacionalnom parku Dadia, na sjeveroistoku zemlje, samo što nije savladan, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Pavlos Marinakis. "Prema posljednjim informacija vatrogasaca kojima raspolažemo, požarna fronta samo što nije potpuno ugašena", rekao je Marinakis, dodajući da vatrogasne ekipe i dalje ostaju na terenu kako bi nadgledale to područje.

Nazvan "megapožarom", vatra u Dadiji, području zaštićenom europskom mrežom Natura 2000, spalila je 81.000 hektara zemljišta, gotovo polovicu opožarenog područja u cijeloj Grčkoj od početka ljeta, izvijestio je program EU-a za promatranje Zemlje Copernicus (EMS). Iako šumski požari u ljetnim mjesecima u Grkoj nisu rijetkost, požarima u srpnju i kolovozu prethodilo je najtoplije, najsušnije i najvjetrovitije ljeto od početka meteoroloških evidencija, što stručnjaci pripisuju klimatskim promjenama.

Ove je godine u požarima opustošeno najmanje 150.000 hektara zemljišta, a živote je izgubilo najmanje 26 ljudi. Premijer Kiriakos Micotakis je zahvalio svim vatrogascima koji su iz raznih država EU-a poslani u Grčku da bi ondje pomogli u gašenju požara. Obećao je da će pružiti brzu pomoć svima koji su izgubili svoje domove, životinje ili tvrtke u požarima.

On će posjetiti regiju Evros, u kojem se nalazi nacionalni park Dadia, kako bi vidio razmjere štete i kako bi umirio stanovništvo pogođeno tom katastrofom. Vlada je prošli mjesec objavila da će posegnuti za mjerama pošumljavanja uništenih područja.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?