LINIJA PRIJENOSA VLASTI

Ukrajina ima plan u slučaju likvidacije Zelenskog, Kijev o tome javno ne govori

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Ser
01.08.2023.
u 18:01

Nakon što je na početku rata odbio ponudu za evakuaciju iz Ukrajine rekavši svojim potencijalnim američkim spasiocima da treba streljivo, a ne prijevoz, ukrajinski predsjednik ima ključnu ulogu u prikupljanju međunarodne potpore za borbu protiv Rusije

Hoće li se Vladimir Putin i Rusija odlučiti za likvidaciju ukrajinskog predsjednika kojeg smatraju najvećom preprekom za ostvarivanje svojih planova i ciljeva? Volodimiru Zelenskom stalno postavljaju pitanje strahuje li za svoj život! - Kad bih razmišljao o tome, bio bih kao Putin, koji sada ne napušta svoj bunker. Naravno, moji tjelohranitelji trebaju razmišljati kako to spriječiti i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome - kazao je ukrajinski predsjednik Zelenski u intervjuu za CNN.

Ukrajina ima plan i u slučaju ubojstva predsjednika Volodimira Zelenskog, ali u Kijevu o tome ne žele javno govoriti, piše bruxelleski portal Politico. Kako navodi taj portal, pitanje mogućeg ubojstva predsjednika Ukrajine od strane ruskih snaga ne može se ignorirati ni u Ukrajini ni na Zapadu jer je on ne samo formalni lider, već i ključna figura u osiguravanju međunarodne vojne podrške u borbi protiv Rusije.

Iako Zelenski kaže da ne razmišlja o mogućem atentatu, to pitanje njegovi pristaše u Ukrajini i u inozemstvu ne mogu ignorirati. Nakon što je na početku rata odbio ponudu za evakuaciju iz Ukrajine rekavši svojim potencijalnim američkim spasiocima da treba streljivo, a ne prijevoz, ukrajinski predsjednik ima ključnu ulogu u prikupljanju međunarodne potpore za borbu protiv Rusije.

Samo nekoliko tjedana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., savjetnik Zelenskog Mihail Podoljak otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja ubojstva njegova šefa od strane ruskih timova obavještajaca i sabotera, uključujući Čečene i plaćenike grupe Wagner koji su pokušali probiti dobro čuvano sjedište vlade u Kijevu. Rizici da bi se to moglo dogoditi sada su mnogo manji nego u prvim kaotičnim tjednima rata, ali nitko u ukrajinskoj vladi ili parlamentu ne sumnja da je opasnost i dalje velika. Kako navodi Politico, prijetnja za život Zelenskog i dalje "vreba", njegova putovanja u inozemstvo planiraju se u najvećoj tajnosti.

Sudeći prema izjavama ukrajinskih dužnosnika i analitičara, Ukrajina ima plan i u slučaju likvidacije Zelenskog. Ukrajinci znaju kako osigurati kontinuitet vlasti, rekao je američki državni tajnik Anthony Blinken. Formalno, prema Ustavu, linija prijenosa vlasti u Ukrajini je jasna.

- Ako predsjednik ne može obavljati svoje dužnosti, nadležnosti preuzima predsjedajući Vrhovne rade Ukrajine - rekao je zastupnik oporbe iz Lavova Mikola Knjažitski te dodao da zbog toga ne bi došlo do vakuuma u vlasti. Predsjedajući ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade Ruslan Stefančuk, koji je član stranke Zelenskog, ne uživa naročito veliko povjerenje građana. Prema anketama, ta podrška iznosi oko 40 posto, što je manje nego polovina podrške koju uživa Zelenski. A nije popularan ni među zastupnicima oporbe.

- Ali, to nije ni važno. Postoji snažan liderski tim i mislim da bismo vidjeli kolektivnu vladu na djelu - rekao je Adrijan Karatnicki, viši suradnik Centra za Euroaziju pri Atlantskom savezu. Taj vladajući savez činili bi najvjerojatnije, uz Stefančuka na čelu, i Andrej Jermak, šef kabineta Zelenskog, ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i ministar obrane Oleksij Reznikov, kao i načelnik vojske Valerij Zalužni.

- Zemlja je dostigla točku goleme solidarnosti i nacionalnog jedinstva, tako da ako bi se nešto strašno dogodilo Zelenskom, to ne bi imalo tako odlučujući utjecaj kao što se možda misli - rekao je Karatnicki. Ukazao je i na to da je Ukrajina tijekom obrambenog rata usavršila administrativni, vojni i diplomatski mehanizam. I premda bi moguća smrt Zelenskog bila psihološki šok, Karatnicki smatra da bi trebalo imati u vidu koliko se Ukrajina promijenila od početka ruske invazije koja je, kako tvrdi, pomogla da se stvori novi jak osjećaj ukrajinskog nacionalnog identiteta i oblikuju "institucije od povjerenja".

- Važno je zapamtiti da su ključni faktori u ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije otpor oružanih snaga, vještina vojnog zapovjedništva i pobjede na fronti. To je najvažnije za političku stabilnost Ukrajine - ističe oporbeni zastupnik Knjažitski.

Ukrajinci imaju izbalansiraniji stav o Zelenskom, uviđajući i njegovu snagu i slabosti. Iako ga hvale zbog dobrog vođenja tijekom rata, istovremeno ga kritiziraju zbog pogrešnih koraka, prije svega jer se nije bolje pripremio za ruski napad vjerujući da je on malo izgledan. Primjetno je i njegovo kritiziranje oporbenih zastupnika i njegova grubost čak i prema konstruktivnoj kritici, kao i njegova sklonost da okrivljuje druge za greške. Međunarodni mediji, s druge strane, ističu karizmatični nastup Zelenskog i ukazuju na priču o Davidu i Golijatu.

Transformacija ukrajinskog predsjednika od razočaravajućeg lidera u mirnodopsko vrijeme do "novog, mladog i veličanstvenog oca osnivača slobodnog svijeta je zapanjujuća", piše Politico. Njegove retoričke i oratorske sposobnosti naišle su na dobar prijem u Washingtonu, Londonu, Bruxellesu, Varšavi... Njegova eventualna eliminacija vjerojatno bi kod većine ljudi izazvala zapanjenost i nesigurnost o tome što dalje. Moglo bi doći i do pritiska za pregovore i kompromise. Međutim, ovo nije rat jednog čovjeka. A u Ukrajini malo tko sumnja da bi drugi čelnici bili na očekivanoj razini.

Jaroslav Ažnjuk, ukrajinski poduzetnik, odbacuje mogućnost da bi Rusi mogli ubiti Zelenskog, a ako bi se to ipak dogodilo, Ukrajina se, ističe, ne bi pokolebala. - Zelenski dobro obavlja svoju lidersku ulogu u ovim izazovnim vremenima. Ipak, raspoloženje među apsolutnom većinom Ukrajinaca je da nikad nećemo odustati, nikad se nećemo pokoriti Rusiji - zaključuje Ažnjuk za portal Politico.

i dok se analizira kako bi Ukrajina izgledala bez Volodimira Zelenskog nastavljeni su ukrajinski napadi dronovima na ruskom teritoriju.  

"Rat će se preseliti duboko unutar granica Rusije. Naši ciljevi i mete biti će njezina simbolična središta i vojne baze", zaprijetio je prije nekoliko dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kada su prvi puta ukrajinski dronovi pogodili srce Rusije, glavni grad Moskvu otkrivši kako će takvih napada biti još mnogo u sljedećim danima. Sasvim sigurno, predsjednik Rusije Vladimir Putin, uopće nije razmišljao da će jednog dana život u Moskvi bude paraliziran, a on, kao predsjednik, mora se uvijek paziti i čuvati jer dronovi bi mogli pogoditi i njegovu rezidenciju.

Da Kremlj nije očekivao napade na svoju metropolu dokazuje i izjava glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji smatra napade na Moskvu jasnom prijetnjom, dodajući da se poduzimaju sigurnosne mjere koje do sada nisu bile poduzete niti se o njima razmišljalo. 

U napadu na Moskvu i na ostale ruske gradove, vojni analitičari vide promjenu vojne doktrine i taktike ukrajinske vojske. Jer, do sada je Putin mogao bez problema voditi rat na tlu Ukrajine, međutim, prenošenje rata na ruski teritorij, dalo je duboko razmišljanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da što prije okonča taj rat jer, napad na Moskvu paralizirao je grad i život u njemu. Stanovnici Moskve koji su do sada živjeli lagodnim životom, izlazili, uživali daleko od pakla u kojem su živjeli Ukrajinci u njihovim gradovima, sada se osvrću oko sebe dok hodaju ulicom i žive u strahu i neizvjesnosti što će zasigurno biti dodatni pritisak na Vladimira Putina.

Napad na Moskvu, poslovnu četvrt Moskva City, nekoliko kilometara zapadno od Kremlja, u kojoj se nalazi nekoliko velebnih nebodera i gađanje središta moskovske financijske četvrti primorao je kompanije da razmisle o sigurnosti svojih zaposlenika i zadao velike probleme ruskoj poslovnoj moći. Uz to, zatvaranje zračne luke u Moskvi, zbog učestalih napada dronova imati će za Rusije veće posljedice od nametnutih im sankcija.

Zanimljivo je kako je u svom priopćenju rusko ministarstvo obrane objavilo kako je osujećen još jedan napad dronovima "terorističkog režima u Kijevu" na Moskvu. Paradoksalno je da Rusi ukrajinsku vlast, zbog njihovog napada na Rusiju, nazivaju "terorističkim režimom", a Putinova vojska već godinu i pol dana razara ukrajinske gradove, uništavaju infrastrukturu, ubijaju nedužne ljude i to smatraju obranom Rusije. Prema mišljenju vojnih analitičara, Ukrajinci su sada, nakon godinu i pol dana ratovanja koristeći svo moćno zapadno i američko oružje i ne postignuvši poželjne rezultate na ratištima shvatili kako ne mogu vojno prisiliti Vladimira Putina na zaustavljanje vojne agresije na Ukrajinu, odlučili upotrijebiti novu strategiju ratovanja, strategiju ratovanja gerilske skupine i prijenos rata unutar granica Rusije.

Tu metodu je koristio libanonski Hezbollah i palestinske militantne skupine Hamas i Islamaski džihad u Pojasu Gaze, koji su napadima na izraelske gradove, gdje su paralizirali život Izraelaca, prisilili izraelsku vladu koja ima najjaču vojsku na Bliskom istoku, na prekid vatre i pregovore i na posljetku potpisivanje sporazuma o prekidu vatre.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije