Izračun Zavoda za statistiku

U Njemačkoj gotovo svaka peta osoba ima slabu zaradu: Gdje su na listi oni koji imaju plaću oko 2.200?

euri, plaća, novac
Faire Mobilität, ilustracija
16.02.2024.
u 08:17

Ako osobe imaju bruto primanja do 1.805 eura smatra se kako oni imaju niska primanja, navode njemački mediji.

Iako se minimalna satnica u Njemačkoj redovito povećava, ipak postoji dio stanovništva koji se smatra osobama s niskim primanjima. Ali koja se plaća smatra niskom zaradom u Njemačkoj? Prema studiji Instituta za ekonomiju i društvene znanosti, smatra se kako osobe s punim radnim vremenom u Njemačkoj koje zarađuju mjesečno bruto točno 2.203 eura ili manje imaju nisku zaradu.

Međutim, s ovim prihodom ne smatrate se osobama s niskim primanjima u cijeloj Njemačkoj. Zbog različite situacije na tržištu rada i troškova života, Zavod za statistiku izračunava zasebne vrijednosti za stare i nove savezne zemlje, piše Fenix-magazin.

Na istoku je granica niskih primanja niža

U usporedbi sa Zapadom, na Istoku Njemačke postoji jasna razlika u pragu niskih primanja. I dok se na Zapadu radnici s bruto mjesečnom plaćom od 2.289 eura već smatraju osobama s niskim primanjima, na Istoku je ta granica znatno niža.

Ako osobe imaju bruto primanja do 1.805 eura smatra se kako oni imaju niska primanja, navode njemački mediji.

Utvrđivanje dohodovnog statusa obitelji puno je teže jer, prema podacima Zavoda za statistiku, ne postoji jasna definicija za ovaj dio.

Međutim, u pravilu se smatra da obitelji imaju niske prihode ako ovise o naknadama kao što su dodatak na dječji dodatak (KiZ), građanski doplatak ili naknade za obrazovanje i sudjelovanje (BuT).

U Njemačkoj gotovo svaka peta osoba ima slabu zaradu

Jeste li to očekivali? Prema studiji sindikalne Zaklade Hans Böckler, gotovo svaka peta osoba u Njemačkoj pripada skupini s niskim primanjima.

Prema tome, oko 20 posto Nijemaca mora preživjeti s bruto plaćom od samo 2.284 eura mjesečno. Niskim primanjima posebno su pogođene žene, mladi zaposlenici s punim radnim vremenom i osobe bez stručnih kvalifikacija.

Ali to nije sve. Studija također pokazuje da ljudi u istočnoj Njemačkoj češće pripadaju skupini s niskim prihodima nego građani na zapadu.

Međutim, postoji i pozitivan pomak koji studija pokazuje: broj osoba s niskim primanjima kontinuirano se smanjuje tijekom godina. Dok je oko 21,1 posto svih zaposlenih s punim radnim vremenom bilo klasificirano kao osobe s niskim primanjima u 2011., taj je broj pao na samo 18,7 posto u 2020. godini, pišu njemački mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?