KONTROVERZNO PITANJE

Trump tvrdi da je TikTok 'nacionalna prijetnja': 'Ako zabranite, onda će Facebook ojačati'

Donald Trump
Alyssa Pointer/REUTERS
11.03.2024.
u 21:15

Trump je rekao da bi zabrana TikToka mogla utjecati na mlade ljude. "Ima puno mlade djece na TikToku koja će poludjeti bez njega. Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka", rekao

Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali da bi zabrana te popularne aplikacije pogodila djecu i ojačala Facebook kojeg je republikanac oštro kritizirao. Trump je to rekao dok zastupnici ovaj tjedan razmatraju prijedlog zakona koji bi vlasniku TikToka ByteDanceu dao oko šest mjeseci da se odrekne vlasništva popularne aplikacije za kratke videozapise.

Zastupnički dom Sjedinjenih Država trebao bi u srijedu glasovati o zakonu koji kineskom ByteDanceu daje kratak rok za odustajanje od platforme koju koristi 170 milijuna Amerikanaca. "Ako zabranite TikTok, onda će Facebook i drugi, ali uglavnom Facebook, znatno ojačati. Mislim da je Facebook bio vrlo nepošten", rekao je Trump u ponedjeljak za CNBC.

 

Trump je prethodno kritizirao tvrtku koja se sada zove Meta Platforms jer mu je ukinula pristup Facebooku i Instagramu nakon što je uklonila dvije njegove objave tijekom napada na Kapitol 6. siječnja 2021. godine. Njegovi korisnički računi vraćeni su u veljači 2023. Trump je također rekao da bi zabrana TikToka mogla utjecati na mlade ljude. "Ima puno mlade djece na TikToku koja će poludjeti bez njega. Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka", rekao je. Predsjednik Joe Biden je prošli tjedan rekao da će potpisati zakon koji je resorni odbor Kongresa jednoglasno odobrio.

TikTok, koji kaže da nije i da neće dijeliti podatke američkih korisnika s kineskom vladom, tvrdi da zakon zapravo znači zabranu aplikacije. Nije jasno hoće li Kina odobriti bilo kakvu prodaju i hoće li se TikTok prodati za šest mjeseci. "Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod, a to je potpuna zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama. Vlada pokušava lišiti 170 milijuna Amerikanaca ustavnog prava na slobodu izražavanja", priopćila je tvrtka.

Zakon bi ByteDanceu dao 165 dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom. Ako to ne učini, trgovine aplikacija kojima upravljaju Apple, Alphabetov Google i drugi ne bi mogle legalno nuditi TikTok niti pružati usluge web hostinga aplikacijama koje kontrolira ByteDance.

Godine 2020. Trump je pokušao zabraniti TikTok i WeChat u kineskom vlasništvu, ali su ga sudovi blokirali. Aplikacija je vrlo popularna među Amerikancima pa će Zastupničkom domu i Senatu biti teško izglasati predloženi zakon u izbornoj godini. Bidenova kampanja se prošli mjesec pridružila TikToku, a Trumpova nije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije