Kosovo

Thaci: Nema ni autonomije ni specijang statusa za Srbe

hashim thaçi,hašim tači,hashim thaci
Reuters/PIXSELL
01.03.2013.
u 09:18

Na sljedećem sastanku s Dačićem očekujem da odredimo vremenske rokove za rasformiranje ilegalnih srpskih struktura s posebnim naglaskom na sigurnost i pravosuđe, kaže premijer Kosova.

Kosovski premijer Hashim Thaci odbacio je mogućnost da kosovski Srbi dobiju status kakav u BiH ima Republika Srpska, a odbacio je i autonomiju i specijalni status za lokalna područja u kojima Srbi čine većinu, javljaju mediji u Srbiji.

- Ni Republika Srpska, ni autonomija, ni podjela, ni specijalni status, neće biti u zakonodavnom mandatu te Zajednice srpskih općina. Na sljedećem sastanku s Dačićem očekujem da odredimo vremenske rokove za rasformiranje ilegalnih srpskih struktura s posebnim naglaskom na sigurnost i pravosuđe. Također očekujem da ćemo na sastanku 4. ožujka odrediti detalje mehanizma koji će imati ključnu ulogu u provođenju svih postignutih sporazuma u praksi" - rekao je kosovski premijer pred kosovskim parlamentom objašnjavajući što je dogovoreno i što još valja dogovoriti u Bruxellesu.

Thaci je rekao kako je formiranje "asocijacije srpskih općina" potpuno u skladu s kosovskim ustavom i zakonom o lokalnoj samoupravi, ali "ta asocijacija neće imati izvršnu i zakonodavnu vlast".

- Ne mogu zaustaviti Srbiju da sanja o tome. Srbija je sanjala i podjelu Kosova, formiranje autonomije, specijalni status i srpsku republiku. Svi ti snovi su splasnuli 25. srpnja 2011. kada smo stavili pod nadzor sve pogranične točke Republike Kosova - rekao je Thaci kojega su politički protivnici prekinuli u izlaganja razvijanjem velikog transparenta ispred njega pa ga zastupnici nisu mogli vidjeti, na kojemu je pisalo "Hashimovo Kosovo" ali on je uz smiješak otišao s govornice "dok se ne steknu uvjeti za rad" pa je predsjedavajući dao 15-minutnu stanku.

>>Časnici za vezu još ne dolaze u Prištinu i Beograd

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije