tajnik potvrdio

Tajne snimke Ivana Pavla II. postoje i još neće biti otkrivene

Ivan Pavao II
AFP
01.05.2012.
u 12:11

Izjava Ivana Pavla II. snimljena je prije negoli mu je načinjena traheotomija u rimskoj bolnici "Gemelli" 25. veljače 2005.

Postoji snimka izjave Ivana Pavla II., ali će njezin sadržaj do daljnjega ostati tajnom. Nevjerojatni detalj iz života Ivana Pavla II., koji je prije točno godinu dana beatificiran, iznio je kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik Karola Wojtyle, a sadašnji krakovski nadbiskup.

Postoji li jedna tajna kazeta, pitao je Dino Boffo, glavni urednik televizijske postaje Talijanske biskupske konferencije TV2000, krakovskog nadbiskupa.

- Da, i ostat će tajnom, barem još neko vrijeme - odgovorio je Dziwisz koji je 39 godina bio uz Wojtylu. Razgovor s Dziwiszem će biti objavljen 1. svibnja uvečer, dakle na godišnjicu beatifikacije Ivana Pavla II., koja će u Rimu biti obilježena s više događaja.

Izjava Ivana Pavla II. snimljena je prije negoli mu je načinjena traheotomija. U rimskoj bolnici "Gemelli" je, prema priopćenju ureda za tisak Svete Stolice od 25. veljače 2005. godine, nad Ivanom Pavlom II. izvršena operacija traheotomije. Papa je zatim lakše disao i oporavljao se, ali je jedva govorio. Dakle, prije te liječničke intervencije, Ivan Pavao II. dao je izjavu, koja će još izvjesno vrijeme ostati tajnom. Dziwisz je sada prvi puta obznanio da postoji takva snimka, ali nije iznio detalje o njoj i njezinu sadržaju.

Nakon liječničke intervencije, Ivan Pavao II. se tek 13. ožujka 2005. pojavio na prozoru bolnice Gemelli. Istog dana uvečer vratio se u Vatikan. Tri dana kasnije pojavio se na prozoru apostolske palače na Trgu sv. Petra, ali nije ništa prozborio. Na Cvjetnu nedjelju, 20. ožujka 2005., Ivan Pavao II. prvi puta tijekom svoga pontifikata nije predvodio misu na Trgu sv. Petra, već se opet samo pojavio na prozoru. U jednom trenutku si je pokrio lice i šakom udario po prozoru. Na Veliki Petak je obilježavanje Križnog puta kod Coloseuma po prvi puta pratio preko televizije iz svoje sobe u Vatikanu.

Uvijek je bio snimam s leđa, jer je imao cjevčicu u grlu. Na Uskrs, 27. ožujka 2005., Ivan Pavao II. se htio obratiti vjernicima s par riječi sa svoga prozora na Trgu sv. Petra. Otklonjena mi je, za tu priliku, cjevčica i pojavio se na prozoru. Nakon nekoliko pokušaja da kaže nešto Ivan Pavao II. je očajnički odustao od govora.

Sjećamo se tog njegova izraza lica, strašne boli zbog nemogućnosti da se obrati vjernicima. Bilo je onih koji su spočitavali njegovim suradnicima što su mu uopće dopustili da pokuša govoriti i da se izloži takvu bolu. Tada je novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici rečeno kako je Ivan Pavao II. mogao, istina tiho, govoriti sa svojim suradnicima i kako su bili uvjereni da će moći govoriti i s prozora svoje sobe. Nisu si mogli objasniti zbog čega nije mogao ništa izustiti na prozoru. Nekoliko dana kasnije njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo, ali je odbio ići u bolnicu i umro je 2. travnja 2005. Beatificiran je 1. svibnja 2011.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

CC
coca.cola
13:30 01.05.2012.

Koga uopće zanima ova vijest!? ... Imate li vi u Večernjaku.ba možda nekakve \"tajne snimke\" M. Didika u kojima obećava da će Hrvatima BH platiti ratnu odštetu i obnoviti kuće u Posavini i Banjolučkoj regiji i omogućiti povratak, koji se trebao dogoditi još prije 10 godina?

ZR
Zrinjski
18:36 01.05.2012.

Mene zanima!!! I kakve veze ima Ivan Pavao II. s Dodikom??? Kakva dalabu, nemoguće

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije