SKANDALOZNO

Srpski hakeri hakirali stranicu Pravopis.hr i stavili četničke znakove i poruke

hakeri
Foto: Pravopis.hr
1/2
22.02.2016.
u 08:12

Na vrhu stranice stajao je natpis "Vukovar srpski grad!" te su odjekivali zvuci četničke pjesme

Internetska stranica Pravopis.hr Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje hakirana je sinoć od strane srpskih hakera. Ružne poruke su uklonjene nakon brze reakcije Instituta. Na vrhu stranice stajao je natpis "Vukovar srpski grad!" te su odjekivali zvuci četničke pjesme. 

Središnji dio stranice zauzimao je spoj srpske i ruske zastave gdje su se spajala i dva grba. 

Ispod te dvije spojene zastave stajala je fotografija četničkog vojvode i ratnog zločinca Vojislava Šešelja sa kokardom i kalašnjikovom u ruci. Na dnu je stajala poruka "Pozdrav od srpskih hakera!!"

Pravopis.hr je očito hakiran zato jer se obilježava Međunarodni dan materinskog jezika s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik dr.  Željko Jozić nam je kazao kako je ovo dokaz da nekome očito smetaju. 

"Ovo se dogodilo baš na početku mjeseca hrvatskog jezika koji smo pokrenuli prije tri godine, stoga je očito da nekome smetamo kao institucija, no bolje je kad smetamo nekome vani nego nekome unutar zemlje. Već je bilo pokušaja ovakvih, doduše ne s ovako grubim porukama, ali mi uvijek uspijemo brzo reagirati i vratiti stranicu u redovno stanje. Mi naravno nismo najzaštićenije stranice na svijetu, ali svakako je ružno kada se ovako nešto dogodi", rekao je za Vecernji.hr dr. Željko Jozić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije