TENZIJE NA ISTOKU EUROPE

SAD pojačava svoje snage u Europi: Zbog ukrajinske krize šalju još 2000 vojnika

Pool/ABACA/SERGEI KARPUKHIN/NEWSCOM/Arno Burgi/DPA/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.02.2022.
u 17:16

Zapad tvrdi da je 100.000 ruskih vojnika razmješteno uz ukrajinsku granicu i u Bjelorusiji, a Rusija odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden ovog tjedna poslat će oko 2000 vojnika u Europu usred kontinuiranog straha od ruske invazije na Ukrajinu, kazali su dužnosnici Bijele kuće, javlja BBC.

Vojska će biti poslana iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku i Njemačku, a daljnjih 1000 koji su već u Njemačkoj ići će u Rumunjsku. Moskva poriče da planira invaziju, ali je razmjestila oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica. Žestoko se protivi pridruživanju Ukrajine NATO savezu.

Kriza se odvija osam godina nakon što je Rusija anektirala ukrajinski južni poluotok Krim i podržala krvavu pobunu u istočnoj regiji Donbasa. Moskva optužuje ukrajinsku vladu da nije uspjela provesti međunarodni sporazum o uspostavi mira na istoku - gdje pobunjenici koje podržava Rusija kontroliraju dijelove teritorija i gdje je najmanje 14.000 ljudi ubijeno od 2014. godine.

Procurio povjerljivi dokument: SAD spreman na razgovore s Rusijom o ograničavanju broja vojnika i raketa

Washington je spreman razgovarati o obećanju da neće raspoređivati vojnike ili rakete u Ukrajini, ako na isto pristane Rusija, stoji u povjerljivom dokumentu za koji španjolski list El Pais kaže su pisani odgovori Washingtona i NATO-a na sigurnosne zahtjeve Rusije. El Pais nije naveo kako je došao do dokumenta.

"SAD je spreman razgovarati o uvjetnim recipročnim mjerama i recipročnim obećanjima SAD-a i Rusije da će se suzdržati od slanja ofenzivnih raketnih sustava i stalnih snaga s borbenom misijom u Ukrajini", piše u dokumentu, prenio je El Pais na svojim internetskim stranicama.

SAD i saveznici u NATO-u su također spremni razgovarati o recipročnm mjerama kojima je cilj izbjeći opasne incidente u zraku i na moru, kao i uvjeriti Moskvu da u Rumunjskoj i Poljskoj nisu razmještene krstareće rakete Tomahawk, dodaje se. NATO i Kremlj odgovorili su Reutersu da neće komentirati objavu El Paisa. Stajališta navedena u dva dokumenta, koji su Moskvi službeno predani 26. siječnja, odgovaraju javnim izjavama američkih i savezničkih dužnosnika.

SAD već dugo tvrdi da NATO-ov europki raketni štit smješten u Rumunjskoj, uz jedan položaj koji se planira u Poljskoj, ne služi obrani od ruskih raketa, nego od prijetnji Irana i šire s Bliskog istoka. Zapad tvrdi da je 100.000 ruskih vojnika razmješteno uz ukrajinsku granicu i u Bjelorusiji, a Rusija odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije