OČEKUJE SE VELIKA POTRAŽNJA

SAD i saveznici gomilaju oružje i streljivo: Dionice najvećih obrambenih kompanija nastavit će rasti

Oružje
Reuters/PIXSELL
18.12.2023.
u 18:29

Kako bi se, primjerice, zadovoljila potražnja za proturaketnom obranom, proizvodnja presretača Patriot za američku vojsku porast će s 550 na 650 raketa godišnje

Kad je Pentagon, nedugo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, okupio najveće svjetske dobavljače u obrambenoj industriji kako bi im rekao da povećaju proizvodnju, jedan je izvršni direktor oklijevao rekavši da ne žele zaglaviti s punim skladištima raketa jednom kad sukobi prestanu, kazala su tri izvora upoznata s tim razgovorima. Gotovo dvije godine kasnije, velike obrambene tvrtke promijenile su mišljenje, a nekolicina ih očekuje veliku potražnju u 2024. godini, budući da SAD i njegovi saveznici gomilaju skupo oružje i streljivo, prateći pomno akcije Rusije i Kine, koje smatraju agresivnijima.

Računica je jednostavna. Kako bi se, primjerice, zadovoljila potražnja za proturaketnom obranom, proizvodnja presretača Patriot za američku vojsku porast će s 550 na 650 raketa godišnje. S pojedinačnom cijenom od oko četiri milijuna dolara, to znači potencijalno povećanje prodaje za 400 milijuna dolara godišnje samo na jednom sustavu naoružanja. Budući da je povećanje obujma proizvodnje starijih sustava uvijek isplativije od visokih investicijskih troškova povezanih s povećanjem proizvodnje novih sustava, snažnija potražnja brzo će se pretočiti u neto dobit kompanija.

Očekuje se da će dionice najvećih obrambenih kompanija, koje su protekle dvije godine rastom cijene bez teškoća nadmašivale rast referentnog dioničkog indeksa S&P 500, nastaviti jačati. Predviđa se da će cijene dionica Lockheed Martina, General Dynamicsa i Northrop Grummana porasti između pet i sedam posto u idućih 12 mjeseci, dok se predviđa da će S&P ostvariti ograničene dobitke. 

Američke zalihe oružja nisu bile "pune" prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, rekao je Eric Fanning, izvršni direktor američke udruge svemirske industrije Aerospace Industries Association, a protivnici percipiraju naše zalihe da počinju slabjeti i iscrpljuju se. Kao rezultat toga, potražnju pokreću kineska agresija, strah od ruske agresije i podrška saveznicima na Bliskom istoku, rekao je.

Sustav Patriot i raketni motori

Proizvodnja sustava Patriot može se raščlaniti kako bi se pokazalo kako će prodaja osnovnih artikala utjecati na niz tvrtki. Za početak, RTX proizvodi radare i zemaljske sustave, a Lockheed Martin proizvodi rakete presretače najnovije generacije. RTX je povećao proizvodnju lansera i upravljačkih sustava na 12 jedinica godišnje. Lanser i radar zajedno koštaju oko 400 milijuna dolara svaki.

 Boeing je objavio da će tijekom idućih nekoliko godina za više od 30 posto povećati proizvodni kapacitet svoje tvornice u Huntsvilleu u saveznoj državi Alabami gdje proizvodi senzore koji se koriste za navođenje projektila Patriot. Još jedan snažan signal potražnje može se vidjeti u nerealiziranim narudžbama raketnih motora na kruto gorivo koji se koriste u širokoj paleti oružja za kojim postoji velika potražnja od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. SAD ima dva vodeća proizvođača raketnih motora - Northrop Grumman i L3Harris Technologies, koji su izvijestili o rastu potražnje.

Northrop je objavio da je veliki dio tog porasta posljedica potražnje za njegovim raketnim motorima i bojevim glavama u vođenim raketama za višestruke lansirne sustave (GMLRS) koji se naveliko koriste u Ukrajini. GMLRS su GPS-om navođene rakete s bojevim glavama teškim 200 funti (90 kg). Lockheed Martin proizvodi 10.000 projektila godišnje i povećava proizvodnju na 14.000. Njihova prosječna pojedinačna cijena je 148.000 dolara, prema vojnim dokumentima, a više od 6.100 ih je do sada poslano u Ukrajinu, prema analizi Reutersa.

Potreba za značajnim zalihama jača sa svakim danom ispaljivanja streljiva, rekao je Reutersu Tim Cahill, voditelj Lockheedova odjela Missiles and Fire Control, glavnog dobavljača presretača Patriot i GMLRS-a. "I ne vidim da će se (ona) smanjiti". Izvršni direktor jednog proizvođača raketnih motora rekao je da je administracija predsjednika Joea Bidena u svom zahtjevu za proračun Pentagona za 2024. godinu dala prioritet streljivu. Očekuje da će poticaj narudžbama dati i zakon o izdvajanjima za obranu 886 milijardi dolara, koji je prošao u Kongresu prošlog tjedna te se očekuje da će ga Biden potpisati.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?