Međunarodni sud

Potvrđen doživotni zatvor vođama Crvenih Kmera

Crveni Kmeri
23.11.2016.
u 10:46

Nuon Chea, danas 90-godišnjak, i Khieu Samphan (85) osuđeni su na doživotni zatvor u kolovozu 2014. zbog zločina protiv čovječnosti na UN-ovu sudu u Phnom Penhu

Međunarodni sud koji sudi Crvenim Kmerima u Kambodži potvrdio je u srijedu doživotnu kaznu za dva najviša dužnosnika Crvenih Kmera.

Nuon Chea, danas 90-godišnjak, i Khieu Samphan (85) osuđeni su na doživotni zatvor u kolovozu 2014. zbog zločina protiv čovječnosti na UN-ovu sudu u Phnom Penhu. Tvrde na nisu znali za zločine počinjene između 1975. i 1979. godine.

Dva milijuna Kambodžana ili četvrtina stanovništva ubijeno je ili umrlo od iscrpljenosti, gladi i od posljedica mučenja.

Sudac Kong Srim kazao je u dugom čitanju presude da su dvojica muškaraca, najbliži suradnici Pola Pota, zgrozila sud "potpunom nezainteresiranošću za sudbinu kambodžanskog naroda"  te naglasio da su razmjeri njihovih zločina "znatni".

Shodno tome, "doživotni zatvor za svakog od optuženika prikladna je kazna", dodao je sudac pred nekoliko stotina Kambodžanina koji su prisustvovali saslušanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?