HAMAS SE SMATRA NEPRIJATELJEM BROJ 1

Polovica arapskog svijeta navija za Izrael da s lica zemlje zbriše Hamas

Gaza
REUTERS
12.01.2024.
u 20:25

Svijet su jučer šokirale snimke koje pokazuju kako izraelski vojnici vozilom prelaze preko tijela upucanog Palestinca.

"Rat u Pojasu Gaze prestao bi istog trena da mnoge arapske i muslimanske zemlje to žele. Međutim, oni žele da mi nestanemo i zato šute i gledaju kako nas svaki dan ubijaju i uništavaju", kazao je Abo Ahmad, jedan stanovnik Pojasa Gaze u vrijeme dok je, uz pomoć mnoštva ljudi, pokušavao izvući iz ruševina mrtva tijela svoje žene i djece.

Svatko ima svoj razlog

"Moju kuću srušilo je američko oružje, američki bombarder, a ovaj lažljivac, Antony Blinken, gospodar arapskih izdajica s kojima se sastaje i u lice im kaže da nema prekida vatre dok ne unište Hamas, odnosno ubiju sve stanovništvo Pojasa Gaze, a oni mu samo kimaju glavom odobravajući njegov stav. Neka ih bude sram. Bog će ih za ovo kazniti", kroza suze je govorio Ahmad.

 

Naime, mnoge arapske zemlje koje s Izraelom imaju diplomatske odnose, kao što su to Egipat, Jordan, Bahrein, Maroko, UAE, Mauritanija, Sudan, htjele bi da Hamas bude poražen i nestane. Neke zaljevske zemlje, one koje su saveznice SAD-a, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, izražavale su zabrinutost zbog veze između Irana i Hamasa. Iran pruža potporu Hamasu, dok su zaljevske zemlje često u sukobu s Iranom zbog rivalstva i geopolitičkih interesa. S druge strane, pojedini arapski lideri smatraju Hamas organizacijom s islamističkim ili radikalnim naglascima, što ih zabrinjava zbog straha od širenja radikalnih ideologija u regiji. Zaljevske zemlje, poglavito Saudijska Arabija i UAE vjeruju da normalizacija odnosa s Izraelom može zaštititi kraljeve da ostanu na vlasti, jer, vjeruju da će im SAD i Izrael pomoći u bilo kakvom pokušaju njihova svrgavanja.

Državni tajnik SAD-a, Antony Blinken, nakon sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Bin Salmanom, kazao je da uz razgovor o mogućem sprečavanju širenja rata na Bliskom istoku, glavna tema bila je normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Nekoliko sati nakon Blinkenove izjave, saudijski veleposlanik u Londonu potvrdio je da će Saudijska Arabija, nakon što završi rat u Pojasu Gaze, normalizirati odnose s Izraelom.

Osim zemalja Zaljeva, i Egipat, koji smatra Hamas neprijateljem broj 1, optužujući ga za niz terorističkih napada koji su se dogodili protiv egipatske vojske na pograničnom dijelu između Pojasa Gaze i Egipta, želi da Hamas nestane jer smatraju ga otpadništvom Muslimanskog bratstva koji čine potencijalnu opasnost za egipatsku nacionalnu sigurnost. Granica između Egipta i Pojasa Gaze bila je zatvorena i prije ovoga rata. Bila je otvorena samo za humanitarnu pomoć. A egipatska vojska, u koordinaciji s izraelskom vojskom često je uništavala tunele između Egipta i Pojasa Gaze. Jordan se, pak, boji da bi Hamas iz rata mogao izaći kao pobjednik jer bi to negativno utjecalo na samu državu Jordan s obzirom na to da je pokret Muslimanskog bratstva u toj zemlji izuzetno moćan u svim aspektima života, uzimajući u obzir da su dvije trećine stanovnika Jordana Palestinci.

Jezive slike sa Zapadne obale

Jordanski kralj Abdullah II. ibn-al Husein boji se da bi pobjeda Hamasa i njegovo osnaženje moglo dovesti do scenarija poput onoga iz 1970. godine kada je došlo do oružanih okršaja palestinskih militanata s jordanskom vojskom u kojima je poginulo oko 200 ljudi.

I dok mnoge arapske zemlje prešutno čekaju poraz Hamasa, na to će ipak, čini se, morati pričekati. Naime, bivši čelnik izraelskog Shin Beta Ami Ayalon kazao je: "Ušli smo u Pojas Gaze otvorenih očiju znajući da ćemo se utopiti u pijesku Gaze. Pogrešna teorija pretpostavljala je da Palestinci nisu narod, ali oni su dokazali da su spremni ubijati i biti ubijeni kako bi ostvarili svoju neovisnost."

Istodobno, kako iz Pojasa Gaze dolaze jezive slike i prizore, sada dolaze i sa Zapadne obale. Naime, snimka sigurnosne kamere ispred kuće u gradu Tulkarmu na Zapadnoj obali prikazuje kako izraelski vojnici u vozilu više puta prelaze preko tijela Palestinca kojeg su ustrijelili za vrijeme racije.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije