TBILISI

Pence obećao američku podršku Gruziji

01.08.2017.
u 17:04

Američki potpredsjednik Mike Pence obećao je u utorak podršku bivšoj sovjetskoj republici Gruziji, u drugoj stanici svoje europske turneje koja ima za cilj podržati zemlje koje se osjećaju ugrožene "ruskom agresijom".

Rusija i Gruzija vodile su kratki rat u 2008. koji je doveo do stvaranja i objave neovisnosti dvije otcijepljene gruzijske regije - Južne Osetije i Abhazije. Rusija otada podržava obje regije i financijski i vojno.  

- SAD snažno osuđuju rusku okupaciju gruzijskog tla. Mi odbacujemo svaku teritorijalnu pretenziju svake zemlje u bilo koje vrijeme koja podriva princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta - izjavio je Pence na konferenciji za novinare u gruzijskoj prijestonici Tbilisiju.

Posjeta Gruziji uslijedila je dan nakon što se Pence sastao s predsjednicima tri NATO zemlje - Estonije, Latvije i Litvanije - u estonskoj prijestonici Tallinnu - i obećao je da će se "napad na jednu od nas smatrati napadom na sve nas".

Gruzija i tri baltičke zemlje skoro pet desetljeća bile su u sastavu Sovjetskog saveza prije nego što su povratile neovisnost 1991. nakon raspada SSSR-a.

Pence će tijekom dana obići vojnike koji sudjeluju u zajedničkim američko-gruzijskim vježbama, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije