JAČANJE ORUŽANIH SNAGA

Njemačka izdala upozorenje za Europu: 'Mogla bi postojati prijetnja ratom, moramo se pripremiti'

njemačka vojska
Reuters/PIXSELL
31.10.2023.
u 21:23

Od rata u Ukrajini, neke su europske države povećale svoje proračune za obranu, dok je NATO ojačao snage raspoređene duž istočnog krila Europe koje graniči s Rusijom

Njemački ministar obrane upozorio je da bi "mogla postojati prijetnja rata u Europi" dok je branio odgovor svoje administracije na nove prijetnje. Govoreći u nedjelju za njemačku radioteleviziju ZDF, Boris Pistorius, član Socijaldemokratske stranke kancelara Olafa Scholza, rekao je da će nacije poput Njemačke morati povećati sposobnost svojih oružanih snaga za održavanje mira u regiji te da moraju promijeniti svoj mentalitet u onaj u kojem je rat moguć, piše Newsweek.

"Trideset godina mirovnih dividendi, 30 godina bez Varšavskog pakta kao prijetnje značilo je da Bundeswehr, kao ni druge oružane snage, nisu u stanju u kojem bi inače bile", rekao je, piše Newsweek.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela u veljači 2022., šokirala je mnoge u Europi koji nisu vidjeli veliki rat između nacija na kontinentu od Drugog svjetskog rata i nisu se suočili s prijetnjom napada od kraja Hladnog rata. 

Od rata u Ukrajini, neke su europske države povećale svoje proračune za obranu, dok je NATO ojačao snage raspoređene duž istočnog krila Europe koje graniči s Rusijom. Ubrzo nakon invazije Moskve, Scholz je najavio povećanje njemačkih vojnih izdataka od 100 milijardi eura (106 milijardi dolara).

"Ne možete to nadoknaditi u 19 mjeseci, ni kroz proizvodnju, ni kroz nabavu, niti kroz bilo što drugo. Naš standard poboljšanja obrane mora biti što brži i energičniji", kazao je Pistorius.

"Moramo se naviknuti na ideju da bi u Europi mogla postojati prijetnja ratom", rekao je Pistorius. "A to znači da moramo postati sposobni za rat, moramo biti obrambeni i pripremiti Bundeswehr i društvo", dodao je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?