Posebni izaslanik EU

Lajčak nakon sastanka s Kurtijem i Osmani: Trenutna situacija nije laka

Miroslav Lajčak
Reuters/PIXSELL
04.07.2023.
u 21:04

Moja želja je da nema sankcija protiv Kosova i Srbije. Moja želja je da nema sankcija i da dvije strane dođu u Bruxeles i pregovaraju kako da provedu sporazume postignute u veljači i ožujku", istaknuo je izaslanik EU.

Posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nakon dvosatnog sastanka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem izjavio je da trenutna situacija nije laka.

Upitan je li uspio Kurtija "malo smekšati", Lajčak je rekao: "On je iznio svoje stavove, ja sam iznio svoje ideje i prijedloge, sastanak je bio dug, ali jako važan".

"To nije lak zadatak, niti laka situacija. Imao sam važne sastanke s predsjednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Duga iskrena diskusija. Veoma važna. Moram birati riječi, postoji razumijevanje o potrebi da se ide napred u vezi s tri točke koje je izijela EU - deeskalacija, brzi novi izbori i povratak dijalogu o normalizaciji. Ostaje da nastavimo razgovore o konkretnim koracima koje treba poduzeti", rekao je novinarima, prenosi Kosovo online.

Upitan za sankcije protiv Kosova Lajčak je rekao kako nije u njegovoj nadležnosti komentiratti te mjere.

Dodao je kako postoje spremne sankcije i protiv Srbije, ako bude spoznato da Beograd ne postupa u skladu sa zahtjevima EU.

"EU je jasno stavila do znanja da postoje spremne sankcije i za Srbiju, one će biti primijenjene ako se shvati da Srbija ne postupa po zahtjevima EU. To je odluka zemalja članica. Bit ću u Beogradu sutra. Moja želja je da nema sankcija protiv Kosova i Srbije. Moja želja je da nema sankcija i da dvije strane dođu u Bruxeles i pregovaraju kako da provedu sporazume postignute u veljači i ožujku", istaknuo je izaslanik EU.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je, u razgovoru s posebnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, da je Kosovo posvećeno nadilaženju aktualnih izazova u suradnji s međunarodnim partnerima, kao i da je pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organiziranje novih izbora na sjeveru, u skladu sa zakonskim odredbama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije