KAO U VRIJEME RATA

Kolaps u Sarajevu: Nakon javnog prijevoza, grad ostao i bez plina

sarajevo
Dalibor Urukalović/PIXSELL
01.10.2013.
u 17:03

Sarajevo svakim danom sve više podsjeća na Atenu, prosvjedi svaki dan. Građani najviše ispaštaju. Upitno je ako kolaps potraje kako će ići na posao

Sarajevo sve više podsjeća na Atenu ili Grčku kada su zbog ekonomske krize izbili nemiri, i koji se još uvijek javljaju periodično. Naime, nije nikakva tajna da je sarajevska županija odavno u kolapsu, o čemu govori i deficit o 1,4 milijarde KM. Kada je u glavnom gradu ovakva situacija, kako li je tek u ostalim županijama u Federaciji BiH. Podsjećanja radi, agonija JP GRAS traje već duže vrijeme, a zbog nerješavanja problema najviše ispaštaju građani koji ostaju ponekad i više dana bez javnog prijevoza.

Posljednji šok doživjeli su početkom ovog tjedan kada je EP BiH zbog ogromnog duga isključila struju GRAS-u. Nakon što je izvršena uplata dogovorenog iznosa dijela duga za električnu energiju na račun EP BiH GRAS-u je puštena struja, no ovo nije prošlo bez posljedica jer su građani kasnili na poslove, a početak nastave je odgođen više od sat vremena. 

Nedavno je također EP isključila struju i JP Vodovod zbog dugova, a cijenu struje plaćaju građani jer im je voda poskupjela više od 20 posto. Promjena vremena koje prati zahladnjenje bili su najvjerojatnije povod BH Gasu koji je zavrnuo ventile na glavnoj postaji u Butilama, čime je Sarajevska županija ostala bez plina. Podsjetimo, Sarajlije plaćaju najskuplji plin u regiji. Cijena plina u Srbiji je 50 posto jeftinija nego u Sarajevu, a u Hrvatskoj nešto više od 20 posto jeftinija. Dakle, razvidno je kako svako svakom duguje, ali probleme koji se prelamaju preko leđa građana nitko ne rješava. 

Podsjećanja radi, dug javnih poduzeća u Sarajevu je ogroman, a postoje razmišljanja da neka od njih padnu pod stečaj kao što se to pokušava učiniti s JP GRAS. I dok traju međustranačka prepucavanja oko toga tko će sjediti u upravnim odborima tih javnih kompanija, dotle u gradu štrajkaju radnici nekadašnjeg građevinskog giganta, ne samo u BiH već i u regiji, Hidrogradnje. Predsjednik Sindikalne podružnice Hidrogradnje Redžep Tufekčić kaže kako radnici traže posao, plaću i doprinose, da je u štrajku 75 posto radnika, odnosno njih oko 500, te da se radnicima po različitim osnovama duguje oko 45 milijuna KM.

Također, nekoliko desetaka radnika Poljoprivrednog dobra Butmir već nekoliko dana se okuplja zbog novih zapošljavanja neproizvodnog kadra, a što u konačnici opterećuje proračun poduzeća. Sve u svemu, sumorna jesen u glavnom gradu BiH i Federacije.

 >>Sarajevo ostaje bez javnog gradskog prijevoza

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije