VEČERNJAKOVI ANALITIČARI

Kako će se Milanovićev ostanak na funkciji odraziti na birače? 'Ponaša se kao i Trump'

Večernjakovi analitičari
Emica Elvedji/PIXSELL
17.03.2024.
u 18:22

Bilo je odmah jasno da od ostavke neće biti ništa i da odluku suda, koji naziva HDZ-ovim, namjerava poštivati samo formalno, smatra analitičarka Ankica Mamić

Najavu Zorana Milanovića kako neće dati ostavku na funkciju predsjednika jer bi time tu polugu vlasti „prepustio HDZ-u“ znači da će, u slučaju ako mu Ustavni sud ne dopusti kandidaturu biti kandidat za premijera bez sudjelovanja na izbornim listama. Tu najavu komentirali su i Večernjakovi politički analitičari.

- Čovjek koji je prisegnuo da će poštovati i štititi ustav i zakone ove zemlje već četvrtu godinu pokazuje da mu do pravnog sustava nije stalo. Posve je logično da takav predsjednik države ne želi poštovati odluku Ustavnog suda. Točno kao Trump, koji kao i Milanović vjeruje da je izvan Ustava i zakona. Bez Milanovića u SDP-u kampanja Peđe Grbina bi se temeljila na viziji budućnosti. Međutim sa Milanovićem u igri se sve neizbježno vraća na uspoređivanje ove i Milanovićeve vlade - od Lex Perković nadalje.  – rekao je dr. sc. Tonči Tadić.

Gdje smo to već vidjeli? Da vas podsjetim: "mi ćemo da djelujemo institucionalno i van-institucionalno, statutarno i nestatutarno, ustavno i neustavno. Razmislite, sjetite se. Politički i komunikacijski konzultant Mate Mijić smatra kako je ta najava Milanovića zanimljiv taktički manevar o kojemu se dosta spekuliralo.

 

- Ali, ni u ovome scenariju ne može se zaobići pitanje otvorene političke svrstanosti predsjednika Republike koja nije u skladu s duhom ustavnih odredbi. Čak i ako ne bude kandidat na listi, predsjednik će samim time što najavljuje preuzimanje čelne funkcije u Vladi ako ljevica osvoji većinu, biti dio kampanje. On to ne bi smio biti, to nije njegova zadaća. Da je “prespavao” kampanju i nakon parlamentarnih izbora, u slučaju pobjede ljevice, podnio ostavku na mjesto predsjednika da bi postao mandatar, to bi bilo jedno. Možda neočekivano i nesvakidašnje, ali legitimno. Ovo što on najavljuje nešto je sasvim drugo - predsjednik se otvoreno umiješao u kampanju, otvoreno igra za jednu stranu i to ne može biti u skladu s njegovom zadaćom. Ako ljevica uz ovakvu njegovu pomoć ipak ne uspije, doista ne vidim kako bi on i ovo malo do kraja predsjedničkoga mandata mogao ostati na Pantovčaku – smatra Mijić dok stručnjakinja Ankica Mamić smatra kako je ta najava u biti nastavak smjera Zorana Milanovića kojim je krenuo od same svoje presedanske objave.

- Bilo je odmah jasno da od ostavke neće biti ništa i da odluku suda, koji naziva HDZ-ovim, namjerava poštivati samo formalno. Dakle, njegovo ime neće biti prvo na listi u 1.izbornoj jedinici, ali će aktivno sudjelovati u kampanji – rezimira Ankica Mamić.

- Milanovićev potez je bio nužan da svojim potencijalnim biračima objasni pozadinu svojih odluka. To je poruka umirivanja vlastitih birača. Umiruje ih da neće biti neustavnosti. I umiruje ih da neće prepustiti niti jednu polugu vlasti HD-u. Ovo je bilo potrebno radi sprječavanja negativnog utjecaja pravno-političke panike koja je nastala u petak popodne – dodaje sociolog dr. sc. Dragan Bagić.

Večernjakov novinar i analitičar Tomislav Krasnec također ističe da Milanović i SDP imaju problem, čak i s njihovim pomoćnim planom da Milanović i ne bude na listama: - Meni se čini da sve osim predsjednikove ostavke nije održivo iz perspektive ustavnosti i stabilnosti demokratskih institucija. Čak i SDP-ov plan B, da Zoran Milanović ne bude na listama, ali da bude njihov premijerski kandidat kojeg žele izabrati za premijera, nije normalna situacija. Jer i dalje dovodi do toga da Milanović sam sebi daje mandat ili sam sa sobom vodi konzultacije. Nije samo uloga Predsjednika Republike Hrvatske davanje mandata onome tko mu donese 76 potpisa, nego je uloga i vođenje konzultacija nakon objave rezultat izbora, a i imenovanje tehničke vlade u slučaju da u konzultacijama koje on vodi zaključi da nitko nema većinu - kaže Krasnec i dodatno sumira aspurdnost situacije:

- Predsjednik iz pobuda koje ima kandidat za premijera ne daje premijerski mandat pobjedniku koji nije on sam, nego radije čeka da se stvari pokažu prekompliciranima i da raspiše nove izbore i imenuje tehničku vladu. To je srž problema. Ne može on sam sebi davati mandat ili sam sebi namještati mandat, a kao Predsjednik RH i kandidat za premijera to će raditi - zaključuje Krasnec.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije