SLABE NADE ZA MIR

Izrael najavljuje udare na Pojas Gaze koji će 'promijeniti stvarnost za generacije'

rat u izraelu
DPA
09.10.2023.
u 22:11

"Napadnu li Iran, Iran će odgovoriti iz Irana, Jemena i Libanona, a iranske trupe će ući u Izrael iz Sirije", zaprijetio je iranski dužnosnik

Izraelski bombarderi nastavili su žestoko i nemilosrdno bombardirati Pojas Gaze u kojemu raste broj žrtava. Ovakvih napada ne sjećaju se ni najstariji stanovnici. Istodobno raste i broj mrtvih i ranjenih Izraelaca. Za sada je službeno oko tisuću poginulih, a ranjeno gotovo tri tisuće Izraelaca. Međutim, stvarni je broj daleko veći, što je za izraelske medije potvrdio visoki izraelski dužnosnik koji kaže da je brojka šokantna i ne želi s njome u ovom trenutku izaći u javnost jer ovo su najgori i najcrnji dani krvoprolića u Izraelu od Rata za neovisnost 1948.

Strah od kopnene akcije

Osim Izraelaca, ubijeni su, ozlijeđeni ili se vode kao nestali i državljani brojnih drugih zemalja uključujući Tajland, Francusku, Njemačku i SAD. Poljska vlada priopćila je da šalje vojne zrakoplove po svoje državljane u Izrael. Američka vlada potvrdila je da je devet njihovih državljana ubijeno u Izraelu. Iako do sada ni Hamas ni izraelska strana nisu objavili broj zarobljenika, podaci koji su izašli u javnost govore da je više od 170 ljudi oteto iz izraelskih gradova i odvedeno u Gazu. Do zaključenja ovog teksta u osvetničkim izraelskim napadima na Gazu ubijeno je oko 600 Palestinaca i ranjeno njih oko tri tisuće.

 

Među poginulima je i visokopozicionirani vođa Hamasa Ayman Younis, čije je tijelo izvučeno iz ruševina njegove kuće nakon granatiranja izbjegličkog kampa Nuseirat u središnjoj Gazi, potvrdila je agencija za civilnu zaštitu. Hamas je objavio slike s imenima i prezimenima četiri izraelska vojnika koja su, kako tvrde, poginula u izraelskom zračnom udaru na objekt u kojem ih je Hamas držao zatočenima. U izraelskim naseljima oko Pojasa Gaze vode se žestoke borbe s infiltriranim borcima Hamasa kojih, prema nekim procjenama, ima između 100 i 200. U međuvremenu Izrael grupira velik broj tenkova i oklopnih transportera oko Pojasa Gaze.

Unatoč tome što američki izvori tvrde da su to pripreme za kopnenu operaciju koja bi trebala početi u roku od 48 sati, mnogi vojni analitičari ne vjeruju da su u ovom trenutku Izraelci spremni na bilo kakvu kopnenu operaciju. Takav ulazak mogao bi ih skupo koštati, kao što se to dogodilo izraelskim snagama 2006. godine u ratu s Hezbollahom na jugu Libanona, kada su snimke koje su se proširile diljem svijeta pokazivale kako su Hezbollahovi borci gađali i uništavali izraelske tenkove Merkava u dolinama Marjayoun i Khiyam.

Ako ipak dođe do kopnene operacije, ona će biti ograničena duž linije razgraničenja i zasigurno u ovom trenutku Izrael neće svoje trupe slati duboko u Pojas Gaze strahujući od mogućih novih iznenađenja koja bi im borci Hamasa i Islamskog džihada mogli prirediti. Izrael je potpuno blokirao Pojas Gaze i neće dozvoliti ulazak hrane, vode, goriva ni plina, što je potvrdio izraelski ministar obrane Yoav Gallant. "Namećemo potpunu blokadu Gazi", rekao je Gallant na snimci koju je objavio njegov ured. "Nema struje, nema vode, nema plina, sve je zatvoreno", dodao je.

"Borba protiv zvijeri"

"Borimo se protiv tih zvijeri i djelujemo u skladu s tim", istaknuo je ministar obrane dodajući da će "cijena koju će u Pojasu Gaze platiti ljudi, kojih je više od dva milijuna, biti vrlo velika i promijenit će stvarnost za generacije".SAD je više bojnih brodova i zrakoplova poslao bliže Izraelu u znak podrške, a oni, kažu, nemaju za cilj napasti Pojas Gaze. Poslani su preventivno, u strahu od moguće eskalacije sukoba i rata širih razmjera. Naime, Izrael je optužio Iran da je on obučavao i organizirao borce Hamasa koji su napali Izrael.

Međutim, Iran to demantira tvrdeći kako nema veze s tim napadom. Visoki iranski dužnosnik, koji želi ostati anoniman, potvrdio je za Večernji list da je Iran spreman odgovoriti na bilo kakve moguće napade. "Napadnu li Iran, Iran će odgovoriti iz Irana, Jemena i Libanona, a iranske trupe ući će u Izrael iz Sirije", zaprijetio je iranski dužnosnik. Da je Izrael spreman na dugoročni rat širih razmjera, potvrđuje i novačenje rekordnih 300 tisuća rezervista, što je potvrdio i glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?