Dogodine proslava 1100. obljetnice krunidbe na Duvanjskom polju

Izrađeni kostim i pozlaćena kruna kralja Tomislava, teška gotovo 4 kilograma

vecernji.ba
13.01.2024.
u 10:10

"Suvremena interpretacija povijesti" naziv je višeslojnog i višegodišnjeg projekta koji Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH "Stećak" iz Tomislavgrada realizira uz potporu Ministarstva civilnih poslova BiH i Općine Tomislavgrad. Svi njegovi segmenti, istraživački, etnografski i likovni, bit će objedinjeni 2025. godine na proslavi 1100. obljetnice krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju.

Provedena istraživanja

Idejni tvorac ovog projekta, naš "stari" znanac, karmelićanin Zvonko Martić, etnolog i veliki zaljubljenik u narodnu baštinu, kazao je za Vecernji.ba kako su proveli opsežna istraživanja da bi izradili odgovarajući kostim i krunu kralja Tomislava te dodao: "Kako ne postoje artefakti s kojima bismo mogli uspoređivati iz tog ranohrvatskog razdoblja, s profesoricom Jasminom Pacek, koja je radila kostim, prvo smo krenuli od toga koje znakove ne možemo staviti. Ne može šahovnica jer je tad nije bilo i onda se krenulo s križem, pticama i pleterom, kao ona tri starohrvatska motiva koja su standardna. I taj križ iz ranohrvatskog razdoblja koji je duvanjski umjetnik Ilija Skočibušić stavio na krunu nađen je na gradini u blizini samostana, tako da je to nekakav zaštitni znak i krune i kostima."

Zahvaljujući našoj gotovo dva desetljeća dugoj suradnji, imali smo privilegij snimiti krunu dok je umjetnički fotograf iz Sarajeva Jasmin Fazlagić, dugogodišnji Martićev suradnik, radio na fotografskom i videomaterijalu za izložbu. Izvađena iz brižno čuvane kutije, pred nama je u svoj svojoj ljepoti i raskoši izronila iznimno vrijedna kruna.

- Ilija Skočibušić prvo je napravio model, a potom i ovu krunu koja je od srebra s pozlatom, teška je 3 kilograma i 800 grama. Rađena je za našeg glumca i modela, nadamo se da ta težina neće predstavljati problem kod samoga snimanja i prvi put je i pokazujemo javno - govori za portal Večernjeg lista BiH otac Zvonko, a u isto vrijeme "irgetuje" Jasminu, prelazi LED lampom preko krune kako bi videozapis bio što bogatiji i potpuniji. Objašnjava nam kako je ovime priveden kraju prvi, etnografski dio projekta. Drugi dio je izrada logotipa i zaštitnog znaka proslave, a treći likovne kolonije.

- U suradnji s likovnim akademijama iz Zagreba i Širokog Brijega do sada smo imali dvije kolonije. Radimo ono standardno, krajolike Duvanjskog polja kao one koji trebaju pokazati suvremeni pristup interpretaciji povijesnog krajolika - kazao nam je naš domaćin, kao i to da su kao organizatori zadovoljni onime što je do sada napravljeno te se nada da će biti zadovoljna i publika.

A zadovoljni su i umjetnici angažirani na kolonijama. Vidno očaran prostorom na kojemu se nalazi prelijepo zdanje Karmela sv. Ilije, dekan LA Zagreb Tomislav Buntak svojedobno nam je kazao: "Ova kombinacija između velike površine jezera, ovih planina okolo, daje mistični osjećaj. Zbog toga smo i odabrali pitanje pejzaža jer ono što spaja svako razdoblje je taj pejzaž, ta zemlja, ti mirisi, taj osjećaj zbog kojeg se vraćamo u svoj rodni kraj." A njegov kolega iz Širokog Brijega Svetislav Cvetković objasnio je kako je to tek početak, da se ne može kroz jednu ili dvije kolonije iznijeti sve ono što je zamišljeno.

"Sam projekt je zamišljen ambiciozno, imena koja su okupljena oko ovog projekta iskusni su i poznati umjetnici, tako da vjerujem da će ovaj projekt polučiti rezultat kakvom se nadamo. Nadam se da ćemo u ovoj godini napraviti multimedijalnu izložbu u Zagrebu gdje ćemo predstaviti ovaj program kao pripravu za proslavu 2025. godine, kada će biti 1100. obljetnica hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju."

Multimedijalna izložba

Izložba likovnih radova nastalih na kolonijama, kojih će u ovoj godini biti još, prvo će biti postavljena u Tomislavgradu i Zagrebu, a potom i u gradovima diljem Hrvatske i BiH.

Foto: vecernji.ba
Foto: vecernji.ba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije