OTMICA TOMISLAVA SALOPEKA

Egipatski portal: Moguće da se rok produži za još 48 sati. Ahmed Abu Zaid: Učinit ćemo sve što možemo

tomislav solopek
07.08.2015.
u 10:59

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović jutros je telefonski razgovarala s egipatskim predsjednikom Abdel Fatah al-Sisijem oko sudbine otetog Hrvata Tomislava Salopeka

Danas je istječe rok koji su islamisti dali egipatskim vlastima da oslobode muslimanske žene nakon kojega su zaprijetili da će ubiti otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Neki izvori koji imaju veze sa terorističkom organizacijom vjeruju da je moguće da će se taj rok produžiti za još 48 sati, ali za sada ništa nije sigurno, piše egipatski portal Alyaom Al Sabea (7. dan) koji izlazi u Sueskom kanalu. 
 
U videu objavljenom u srijedu poslijepodne postavili su rok od 48 sati. Islamska država objavila je danas i digitalni sat koji je otkucavao preostalo vrijeme, a prema tom satu, prema hrvatskom vremenu, rok je bio u 17.35 sati. Sat je u međuvremenu uklonjen s interneta, a egipatski portal je napisao da postoji mogućnost da se rok produži za još 48 sati.

Egipatske vlasti pojačale su potragu za Salopekom, piše Saudijska press-agencija SPA. Policija i vojska koordiniraju potragu za taocem koji radi za francusku naftnu kompaniju CGG, stoji u obavijesti SPA.

Sestra jedne žene koja se nalazi u zatvoru u Egiptu zbog navodne povezanosti s Muslimanskim bratstvom pozvala je Islamsku državu da ne pogubi hrvatskog taoca, javlja AP, a prenosi usnews.com. Doaa el-Taweel, sestra zatvorene fotografkinje i aktivistice Esraae el-Taweel, u petak je rekla da je njezina sestra nevina, ali da je ne bi trebalo osloboditi na štetu druge nevine osobe.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić završila je sastanak s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem. Glasnogovornik egipatskog ministarstva Ahmed Abu Zaid izjavio je da će egipatske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da bi zaštitile hrvatskog taoca, ističući da za terorizam nema milosti te da će se uz pomoć zajedničkih snaga s regionalnim i međunarodnim saveznicima boriti protiv bilo kojeg oblika terorizma.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović jutros je telefonski razgovarala s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem oko sudbine otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Iz Ureda predsjednice kažu da ona čini sve kako bi se spasilo našeg državljana. Predsjednica je o ovome razgovarala i s predstavnicima još nekih država, a razgovor s egipatskim predsjednikom prvi je koji je obavljen iz njezina privremenog Ureda u Splitu.

Otac otetog Salopeka, Zlatko Salopek, zamolio je otmičare u razgovoru za AFP da puste njegova sina. – Molim ljude koji drže moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji jer je jedini motiv zbog kojega je on otišao u vašu zemlju bio da zaradi kruh za svoju djecu – rekao je za AFP Zlatko Salopek.

Nakon što su pripadnici Islamske države objavili video s hrvatskim taocem, članovi ISIL-ovih internetskih foruma raspravljali su o "ispravnosti" otmice i prijetnji ubojstvom Tomislava Salopeka.

– Koji je njegov grijeh? Samo tražim objašnjenje – jedan je od komentara koji prenosi portal Vocativ.com.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić jučer je zajedno sa suprugom i sestrom otetog Hrvata otputovala u Egipat kako bi pokušale pomoći egipatskim vlastima u oslobađanju Tomislava Salopeka iz ruku ISIL-a.

Tomislav Salopek otet je u Kairu 22. srpnja dok je išao na posao, a radio je kao menadžer za francusku tvrtku Company General Geoscience. Salopeka je, prema svemu sudeći, otela skupina Wilayat Sinai (Sinajska provincija). Prema objašnjenju svjetskih stručnjaka za terorizam, Al-Qa'ida i ISIL bore se za prevlast pa je ova otmica najvjerojatnije ISIL-ova propaganda za prikupljanje sljedbenika.

 

Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva poslalo apel predsjedniku Al Sisiju

Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva poslalo je apel egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju da, temeljem dobrih odnosa dviju zemalja, učini sve kako bi se hrvatski državljanin Tomislav Salopek mogao vratiti svojoj obitelji.

– Cijenimo i poštujemo sve napore koje egipatski predsjednik ulaže u borbu protiv terorizma u svojoj zemlji te se nadamo da će pronaći pravi način da razriješi ovu situaciju na način da će se Tomislav Salopek uskoro naći na slobodi. Uvjereni smo da će se pri tome voditi i mišju da se radi o hrvatskom građaninu koji se našao u ovakvoj situaciji jedino vođen mišlju da prehrani svoju obitelj i zaradi za život. Istekom postavljenih ultimatuma, oči čitave hrvatske javnosti uperene su u Egipat te smo sigurni da će predsjednik Al-Sisi učiniti sve što je u njegovoj moći da se Tomislav Salopek uskoro vrati u Hrvatsku – stoji u priopćenju.


Kronologija: Što se sve događalo u roku od 48 sati

SRIJEDA 5. kolovoza

17 sati – ISIL objavljuje video s otetim Tomislavom Salopekom u kojem daje rok od 48 sati da Egipat oslobodi muslimanske žene, u protivnom će ubiti hrvatskog taoca

19 sati – Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da poduzima sve kako bi što prije razriješilo tešku situaciju u kojoj se nalazi hrvatski državljanin

20 sati – Francuska tvrtka potvrdila identitet Salopeka u videu IS-a

21:30 sati – MVEP priopćuje da je ministrica Vesna Pusić u kontaktu s obitelji, kao i s egipatskim ministrom vanjskih poslova te će sukladno dogovoru s njim otputovati u Kairo

22 sata – Reakcija rođaka otetog Salopeka. – Postoji li mogućnost da ga zamijene? Postoji li? Ima li šanse da se to dogodi? Meni je teško, a tek njegovima. Ženi, dječici... Plaču cijeli dan – rekao je Salopekov rođak.

ČETVRTAK 6. kolovoza

10 sati – Reakcije stručnjaka. – Odabir trenutka kada će teroristi objaviti snimku na kojoj talac moli za život nikada nije slučajan jer mu je cilj propaganda – kaže bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu i stručnjak za arapski svijet Daniel Bučan

15 sati – Britanski mediji sumnjaju da uz Salopeka na snimci stoji Jihadi John

15:30 sati – Ministrica Vesna Pusić zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka stigla u Egipat

17 sati – Mešihat Islamske zajednice u RH najoštrije osuđuje otmicu Tomislava Salopeka i šalje apel da se oslobodi Salopek

23 sata – Otac Tomislava Salopeka u razgovoru za AFP zamolio otmičare da puste njegova sina. – Molim ljude koji drže moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji jer je jedini motiv zbog kojega je on otišao u vašu zemlju bio da zaradi kruh za svoju djecu – rekao je Zlatko Salopek.

PETAK 7. kolovoza

10 sati – Islamska država objavila sat koji otkucava do isteka roka za Salopeka. Istek roka je oko 17.30 sati po hrvatskom vremenu

10.30 sati – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al­-Sisijem oko sudbine otetog Hrvata

Komentara 1

FE
feuer
13:03 07.08.2015.

Jadan covjek a I njegova cijela obitelj.Boze pomozi mu.Ako ovi Isis naprave ono sto su smislili nije dobro.Onda ljudi zasto gledamo zene sa Burkama sve istjerati iz hrvatske i uz to zabraniti ulazak na nas territorij

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije