VEČERNJI DOZNAJE

Hrvatska zahtijeva od Rusije da oslobodi oporbene političare i preda posmrtne ostatke Navaljnoga obitelji

Aleksej Navaljni
Foto: SERGEI FADEICHEV/NEWSCOM
1/2
20.02.2024.
u 20:04

Politički pritisak na Rusiju, koji je već bio na visokoj razini zbog rata u Ukrajini, dodatno je porastao u ponedjeljak kad su neke europske zemlje, pozvale ruske diplomate na odgovornost za smrt Navaljnog

Hrvatska je od Rusije zatražila da utvrde činjenice oko smrti Alekseja Navaljnog, kao i omogućavanje članovima obitelji preuzimanje posmrtnih ostataka, bez odgode. Hrvatska  strana pozvala je, također, na oslobađanje oporbenih aktivista, novinara kao i antiratnih aktivista te su istaknuli kako politički proces protiv Navaljnog i drugih kritičara ruske vlade, kao i nehumani uvjeti pritvora, pokazuju neprihvatljiv način tretiranja oponenata.

Te je zahtjeve danas čuo djelatnik veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj, koji je došao u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu umjesto veleposlanika Andreja Nesterenka, kojega je u tome spriječilo zdravstveno stanje. Naime, s ciljem demarša ruskoj strani zbog nerazjašnjenih okolnosti smrti Alekseja Navaljnog, danas je u MVEP pozvan veleposlanik Ruske Federacije na sastanak, potvrđeno je Večernjem listu.

Politički pritisak na Rusiju, koji je već bio na visokoj razini zbog rata u Ukrajini, dodatno je porastao u ponedjeljak kad su neke europske zemlje, pozvale ruske diplomate na odgovornost za smrt Navaljnog. U ponedjeljak je to učinila Finska, Litva, Španjolska, Švedska., Nizozemska te Ujedinjena Kraljevina, a danas najavila i Belgija, Švicarska,...

Unatoč odnosima i protjerivanjem diplomata, sve zemlje još imaju svoja predstavništva i veleposlanike u Rusiji, kao i Rusi u drugim državama EU. Ruska misija u Zagrebu - kao i hrvatska u Rusiji - je vrlo mala nakon što su ih napustili protjerani diplomati. Veleposlanici se u pravilu ne diraju - ma koliko odnosi zemalja krenu nadolje ili budu i na najnižim razinama, veleposlanik ostaje u misiji jer se ne prekidaju sve diplomatske veze. Tako je i sada. Protjerivanje ili otkazivanje gostoprimstva veleposlaniku izuzetno je ozbiljan čin u međunarodnim odnosima i njemu se pribjegava u rijetkim trenucima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije