pogodio ih razoran potres

Haićani pokušavaju spasiti preživjele iz ruševina

15.08.2021.
u 13:42

Haićani su se tijekom noći pokušavali probiti kroz ruševine zgrada kako bi pronašli zarobljene prijatelje i bližnje nakon razornog potresa koji je pogodio karipsku zemlju u subotu, pri čemu je poginulo preko 300 ljudi, a puno ih je više ozlijeđeno.

Potres magnitude 7.2 po Richteru srušio je brojne kuće u siromašnoj zemlji koja se oporavljala od razornog potresa iz 2010. te je bez državnog čelnika nakon ubojstva predsjednika prošloga mjeseca.

Najgore je prošao sjeverozapad zemlje, pogotovo područje oko grada Les Cayesa.

Vlasti su do subote navečer registrirale 304 smrtna slučaja zbog potresa, a ozlijeđenih je preko 1800.

Crkve, hoteli, bolnice i škole teško su oštećeni ili uništeni, dok su zatvori uslijed potresa koji je pogodio Haiti u 8:29 ostali bez zidova.

"Moramo pokazati veliku solidarnost", kazao je premijer Haitija Ariel Henry, neurokirurg koji vodi zemlju nakon šokantnog atentata na predsjednika Jovenela Moisea 7. srpnja.

Neki su Haićani rekli da će subotu navečer provesti spavajući na otvorenom, traumatizirani sjećanjima na potres magnitude 7 po Richteru iz 2010., čiji je epicentar bio puno bliže glavnom gradu Port-au-Princeu. Tada je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?