MINISTAR PROMETA PODNIO OSTAVKU

Grčka: Objavljena snimka razgovora šefa kolodvora i strojovođe neposredno prije nesreće

sudar vlakova u Grčkoj
ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS
02.03.2023.
u 07:52

Ministar prometa Kostas Karamanlis podnio je ostavku zbog katastrofe, rekavši da će preuzeti odgovornost za "dugogodišnje neuspjehe" vlasti da poprave željeznički sustav za koji je rekao da nije prikladan za 21. stoljeće.

Nakon jedne od najgorih željezničkih nesreća u Grčkoj u kojoj je poginulo najmanje 43 ljudi, zemljom vladaju prosvjedi. Prosvjednici su se sukobili s policijom ispred sjedišta Hellenic Traina u Ateni - tvrtke odgovorne za održavanje grčkih željeznica, a prosvjedi su održani i u Solunu i gradu Larissi, u blizini mjesta gdje se u utorak navečer dogodila katastrofa. Mnogi od 350 putnika u vlaku bili su studenti u svojim 20-ima koji su se vraćali u Solun nakon dugog vikenda proslave grčke pravoslavne korizme, piše BBC.

Premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da je za katastrofu kriva "tragična ljudska pogreška". 59-godišnji šef postaje u Larissi optužen je za ubojstvo iz nehata. On je negirao bilo kakvu krivnju, smatrajući da je za nesreći kriv tehnički kvar. U cijeloj zemlji proglašena je trodnevna nacionalna žalost. Ministar prometa Kostas Karamanlis podnio je ostavku zbog katastrofe, rekavši da će preuzeti odgovornost za "dugogodišnje neuspjehe" vlasti da poprave željeznički sustav za koji je rekao da nije prikladan za 21. stoljeće.

Članovi sindikata željezničara vjeruju da sigurnosni sustavi nisu radili kako treba, uz višegodišnja upozorenja o tome. U znak prosvjeda i žalosti, željeznički radnici planiraju štrajk u četvrtak zbog, kako kažu, službenog zanemarivanja željeznice. “Bol se pretvorila u bijes zbog desetaka poginulih i ranjenih kolega i sugrađana”, stoji u priopćenju radničkog sindikata kojim se najavljuje štrajk.

Obitelji stradalih daju svoj DNK kako bi se njihovi bližnji mogli identificirati, no to će biti težak proces jer su putnici koji su se nalazili u prednjem dijelu vlaka prvo pretrpjeli snažan udar, a onda vatru koja je zahvatila njihov vagon. Temperatura u tom prvom vagonu dosegla je i 1300 Celzijusa, rekao je glasnogovornik vatrogasne brigade Vassilis Varthakogiannis.

Objavljena je i audiosnimka razgovora šefa kolodvora i strojovođe neposredno prije sudara dvaju vlakova.

Vozač: Slušate li, Larissa?

Vozač: Basil, Odlazim li?

Šef postaje: Odlazite, odlazite.

Vozač: Otišao.

Šef postaje: Sretno.

Zaposlenik željezničke stanice: Vassili, da se vratim?

Šef postaje: Ne, ne ovako jer slijedi 1564.

Zaposlenik željezničke stanice: Gotovo, u redu, ostavit ću dijagonalno kako je i postavljeno.

Šef postaje: Slušam. Kod broja 47 prolazite crveni izlazni semafor do novog ulaznog semafora Poros.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije