LONDON/FRANKFURT

SAD upozorile Raiffeisen banku da bi joj pristup sustavu dolara mogao biti uskraćen zbog Rusije

17.05.2024.
u 12:21

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je austrijsku Raiffeisen Bank International (RBI) da bi joj pristup američkom financijskom sustavu mogao biti ograničen zbog njenih poslova s Rusijom, javlja Reuters.

Pismo upućeno 6. svibnja predstavlja najoštrije upozorenje do sada najvećoj zapadnoj banci koja posluje u Rusiji i uslijedilo je nakon nekoliko mjeseci pritiska iz Washingtona i Europe dok se pokušavaju pooštriti sankcije protiv Rusije i dodatno je finansijski pritisnuti.

Raiffeisen banka je ovog mjeseca odustala od sporazuma vrijedog 1,5 milijardi dolara povezanim sa sankcioniranim ruskim tajkunom kojem su se usprotivile SAD. Ali veze ove banke sa Rusijom su mnogo dublje. Ograničenje pristupa sustavu dolara za Raiffeisen banku bi imalo potencijalno duboko štetne posljedice.

Iako je RBI odustao od dogovora u vezi s tajkunom Olegom Deripaskom nekoliko dana pošto je pismo stiglo, izvor je rekao da zabrinutost američkog ministarstva financija u vezi sa poslovanjem RBI-ja u Rusiji ostaje.

To je dosad najjače upozorenje najvećoj zapadnoj banci koja posluje u Rusiji i uslijedilo je posle višemjesečnog pritiska Washingtona, koji više od godinu dana ispituje poslovanje ove austrijske banke u zemlji pod sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik RBI-ja je rekao da je banka odustala od sporazuma u vezi s građevinskom kompanijom Strabag.

Glasnogovornik za medije je rekao da je RBI "značajno smanjio" aktivnosti u Rusiji i preduzeo široke mere za ublažavanje rizika od sankcija.

- RBI će nastaviti raditi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice - rekao je on. 

U pismu, koje je uputio Wally Adeyemo, drugi najviši službenik američkog Ministarstva financija, rekao je da bi širenje RBi-ja bilo u suprotnosti sa uvjeravanjima koja je RBI dao Ministarstvu financija da se pokušava povući iz Rusije, navodi izvor.

Adeyemo je upozorio da su postupci RBI-ja povećali rizik da Ministarstvo financija SAD potencijalno poduzme mjere kako bi ovoj banci ograničio pristup američkom financijskom sustavu s obzirom na zabrinutost da njeno ponašanje dovodi u opasnost nacionalnu sigurnoat SAD-a.

SAD su najmoćniji financijski regulator na svijetu uglavnom zato što mogu prekinuti pristup neke banke dolaru, koji je temelj međunarodnih financija. Gubitak pristupa dolaru vjerojatno bi svaku banku gurnuo u krizu.

Adeyemo je u pismu spomenuo izvršnu naredbu predsjednika Bidena kojom se odobravaju sekundarne sankcije SAD-a stranim financijskim institucijama koje imaju značajne transakcije u vezi s ruskom vojno-industrijskom bazom.

Upozorenje stavlja veći pritisak na Raiffeisen banku, koja je ključni financijski most za ruske pojedince i kompanije prema Zapadu, dajući im pristup eurima i dolarima.

Beč je i dalje važan za gotovinu iz Rusije i njenih bivših sovjetskih susjeda, dok Austrija održava bliske veze sa Rusijom kroz gasovode i financije.

RBI je namjeravala prodati svoje poslove u Rusiji, koji pružaju spas stotinama kompanija u toj zemlji, pošto je bio pod pritiskom međunarodnih regulatora. Ali dvije godine od početka rata, malo se toga promijenilo.

Ruske vlasti su jasno stavile do znanja da žele da RBI, koji ima oko 2.600 korporativnih klijenata, četiri milijna vlasnika lokalnih računa i 10.000 zaposlenih, ostane jer omogućava međunarodna plaćanja, rekao je neimenovani izvor za Reuters. 

Iako italijanska UniCredit također ima posao u Rusiji i na sličan način odugovlači s odlaskom, RBI je daleko veća banka s većom prisutnošću u Rusiji i postala je test zapadne odlučnosti da prekine veze sa Rusijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije