NAKON UDARA NA VOJNU BAZU

Eskalacija sukoba: SAD započeo zračne napade na ciljeve u Iraku i Siriji

joe biden
JONATHAN ERNST/REUTERS
02.02.2024.
u 23:01

Sjedinjene Države odobrile su planove za višednevne udare u Iraku i Siriji protiv višestrukih ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte

SAD je započeo zračne napade na skupine koje podržava Iran u Siriji i Iraku, nakon napada dronom na vojnu bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, prenosi BBC. Bijela kuća ranije je obećala učiniti sve što je potrebno da zaštiti svoje trupe, no naglasila i kako ne želi rat s Iranom.

Podsjetimo, Sjedinjene Države odobrile su jučer planove za višednevne udare u Iraku i Siriji protiv višestrukih ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte. Predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je odlučio kako odgovoriti na napad bespilotnim letjelicama u sjeveroistočnom Jordanu blizu sirijske granice u kojem su ubijena trojica američkih vojnika i ranjeno više od njih 40.

SAD je za napad dronovima okrivio militante koje podržava Iran. Bidenov glavni diplomat, državni tajnik Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor "mogao bi biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena".

 

Napad dronom bio je prvi smrtonosni napad na američke snage od početka rata između Izraela i Gaze u listopadu i označio eskalaciju napetosti koje su zahvatile Bliski istok. Američki dužnosnici odmjeravaju kako kazniti milicije koje podupire Iran, a pritom ne izazvati širi rat.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije