OBJAVILE OBJE STRANE

Dogovor o primirju bliži nego ikada: Puštanje talaca pitanje je sata

IBRAHEEM ABU MUSTAFA
21.11.2023.
u 18:43

Sporazum predviđa petodnevno primirje i oslobađanje od 50 do 100 izraelskih civila, u zamjenu za 300 palestinskih žena i djece

Sporazum između Izraela i Hamasa o primirju i razmjeni talaca i zarobljenika bliži je nego ikada i pitanje je sata, objavile su danas obje strane. Pregovori između Izraela i Hamasa dosegnuli su najbližu točku postizanju sporazuma od početka rata 7. listopada, otkrio je posrednik u pregovorima Katar. Majed Al-Ansari, glasnogovornik katarskog Ministarstva vanjskih poslova, kazao je danas u Dohi da je posredovanje dosegnulo završnu fazu.

Žele i razmjenu vojnika

Katar, u koordinaciji s SAD-om i Egiptom, vodi te pregovore s Hamasom i izraelskim dužnosnicima. Katar je već pridonio oslobađanju četiri taoca.

Član političkog vijeća Hamasa, Ismail Haniyeh, rekao je da sporazum predviđa višednevno primirje i oslobađanje talaca te ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ističući da će svi detalji biti objavljeni kada sporazum bude finaliziran.

S druge strane, izraelski radio javio je da je izraelska vlada dala zeleno svjetlo za razmjenu zarobljenika s pokretom Hamas. Sporazum predviđa petodnevno primirje i oslobađanje od 50 do 100 izraelskih civila zatočenih u Pojasu Gaze, u zamjenu za oslobađanje 300 palestinskih žena i djece kao i ulazak više od 300 kamiona s hranom, medicinskim materijalom i gorivom. Izrael je zatražio rok za odgovor na konačni nacrt sporazuma o zarobljenicima, budući da se preostale točke u vezi sa sporazumom o zarobljenicima trenutačno rješavaju, uključujući metode njihove razmjene. Glavni je problem za Izrael što Hamas inzistira da za vrijeme razmjene talaca i zatvorenika cijelo nebo iznad Pojasa Gaze bude čisto i od bombardera i od špijunskih letjelica, jer Hamas ne želi da Izrael otkrije gdje su se do sada držali taoci. S druge strane, Izrael strahuje kako bi petodnevno primirje moglo postati i trajno.

Iako je cijelo vrijeme odbijao, izraelski premijer Benjamin Netanyahu primoran je prihvatiti sporazum jer je već nekoliko tjedana pod velikim pritiskom obitelji zatočenih Izraelaca. Zeleno svjetlo dao je nakon što se sinoć u Tel Avivu sastalo ratno vijeće koje je raspravljalo o "dogovoru koji nedostaje", a prije toga se Netanyahu prvi put sastao sa 100 obitelji zatočenika kako bi ih obavijestio o naporima njegove vlade da ih vrati. Prije toga, dogodilo se ono što su izraelske novine opisale kao skandal, jer su brojne obitelji zatočenika u Gazi bile prisiljene stajati na kiši na pragu sjedišta Ministarstva obrane u srcu Tel Aviva, gdje im Netanyahu nije dopustio ulazak uz obrazloženje da nije bilo dovoljno mjesta za sve i da nisu bili unaprijed prijavljeni, što je navelo obitelji da prosvjeduju na tom mjestu. Kako prenose izraelski mediji, brojne su obitelji napustile sastanak, koji je trajao tri sata, zbog dojma da povratak otetih ljudi nije glavni cilj za Netanyahua. I obitelji zatočenih časnika i vojnika traže po svaku cijenu da i njihovi najmiliji budu uključeni u tu razmjenu. To je za Netanyahua veliki problem, jer za 240 izraelskih vojnika i časnika Hamas želi oslobađanje više od 7500 Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima.

"Sanitarna tragedija"

Nazire se prava "sanitarna tragedija" u Pojasu Gaze zbog nestašice goriva i vode, rekla je danas UN-ova Zaklada za djecu (UNICEF) upozorivši na opasnost od izbijanja kolere i dijareje.

– Ako ne bude bilo goriva, svjedočit ćemo kolapsu sanitarnog sustava – rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder, opisujući situaciju kao pravu tragediju i "recept za katastrofu" zbog pojave bolesti.

– Nedostaje nam vode za osnovne potrebe. U gusto naseljenim mjestima posvuda su fekalije. Nedopustivo je koliko nam nedostaje javnih zahoda – dodao je.

U Izraelu je u napadu Hamasa ubijeno 1200 osoba, većinom civila, a oko 240 osoba uzeto je za taoce. U Pojasu Gaze više od 13.300 osoba ubijeno je u izraelskim bombardiranjima, od čega više od 5600 djece.

– Ako djeca u Gazi i dalje ne budu imala pristup vodi i sanitarnim uslugama, svjedočit ćemo tragičnom porastu broja umrle djece – rekao je Elder.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?