Sukob dosegao još kritičniju dimenziju

Biden razljutio stotine tisuća Arapa i muslimana, EU strahuje od terorističkih napada

18.10.2023.
u 20:11

Zbog sve većeg gnjeva arapskog svijeta prema Zapadu, u zemljama EU podignuta je razina sigurnosti na najvišu razinu jer se strahuje od terorističkih napada

Zbog pokolja u bolnici baptističke crkve Al-Ahli u Pojasu Gaze, ništa više na Bliskom istoku neće biti kao što je bilo, bez obzira na to tko je odgovoran za napad. Strašne slike koje su mediji prenosili uživo zaprepastile su svijet i digle čitav arapsko-islamski svijet na noge, izazvavši odmah nakon napada masovni izlazak na ulice tražeći osvetu. Za razliku od prijašnjih ratova i sukoba kada je arapski i islamski svijet bio podijeljen, nakon ovog napada čini se da su muslimani cijeloga svijeta ujedinjeni u mržnji prema Izraelu.

Hamas je optužio Izrael da je bombardirao bolnicu u kojoj je, prema njihovim podacima, ubijeno 500 ljudi, većinom civila, dok je izraelska vojska odgovorila da nema ništa s tim i da je raketa poslana s položaja Islamskog džihada unutar Pojasa Gaze i da je greškom pogodila bolnicu. Izraelci su pokazali videosnimke i snimku navodnog, od njihovih tajnih službi, presretnutog razgovora pripadnika Islamskog džihada koji govore da je raketa greškom pala na bolnicu. Islamski džihad objavio je da su izraelske teorije "potpuna laž".

Američki predsjednik Joe Biden stigao je danas u Izrael i dao mu je bezrezervnu potporu u sukobu protiv terorista Hamasa, a prihvatio je izraelsku verziju o raketiranju bolnice kazavši da je tužan i bijesan zbog smrti velikog broja ljudi.

– Na temelju onog što sam vidio, čini se da je to učinila druga strana, ne vi. No imamo mnogo ljudi tamo koji nisu sigurni tako da moramo puno toga prevladati – rekao je američki predsjednik. Jordanski kralj Abdulah II., predsjednik Palestinske Samouprave Mahmoud Abbas i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, odbili su se susresti s Bidenom nakon raketiranja bolnice, iako je susret već prije bio dogovoren. Bidenove riječi dodatno su razljutile na stotine tisuće Arapa i muslimana koji su prosvjedovali u svojim državama zbog smrti 500 Palestinaca uzvikujući: "smrt Americi, smrt Izraelu".

Zbog sve većeg gnjeva arapskog svijeta prema Zapadu, u zemljama EU podignuta je razina sigurnosti na najvišu razinu jer se strahuje od terorističkih napada. Danas su Molotovljevim koktelima napadnute sinagoge u Njemačkoj i Francuskoj, a strahuje se i od terorističkih napada na ulicama europskih gradova. Nekoliko regionalnih zračnih luka u Francuskoj bilo je evakuirano u srijedu dopodne nakon "dojava o bombi" poslanih elektroničkom poštom, a neke su nastavile raditi nakon provjere, doznaje se od više izvora.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hageri rekao je da je Islamski pokret otpora (Hamas) prenapuhao brojke o broju mrtvih u onome što je nazvao "eksplozijom u bolnici". Pokazujući slike, tvrdi kako "nema kratera i ništa što bi ukazivalo na to da je zračni napad izazvao eksploziju bolnice", dodajući kako je "naš radarski sustav pokazao prisutnost projektila iz Gaze". Međutim, isti taj glasnogovornik nakon napada izjavio je da su oni već nekoliko puta upozorili da se bolnica evakuira jer će biti meta napada jer se u njima skrivaju pripadnici Hamasa. Isto tako, savjetnik izraelskog premijer Netanyahua, Hananya Naftali, priznao je na platformi X da je bolnica napadnuta u utorak navečer jer su vjerovali da je utočište za pokret Hamas. Međutim, nakon reakcije koja je stizala diljem svijeta, Naftali je svoj post odmah izbrisao.

Palestinski veleposlanik u Japanu, Walid Siam, kazao je da je izraelska vojska pozvala baptističku bolnicu u Gazi da se evakuira sat vremena prije napada. Dva dana prije izraelski dronovi ispalili su dvije upozoravajuće rakete kako to učine svaki put prije bombardiranja objekta. Palestinski veleposlanik u Japanu pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena da izda snažnu izjavu za zaustavljanje ovog rata, ističući da međunarodna zajednica mora prestati štititi Izrael.

Izraelska vojska je od početka sukoba 7. listopada tražila od sedam palestinskih bolnica u Pojasu Gaze da ih evakuiraju jer će ih bombardirati, što su medicinski djelatnici odbili. Suhaib Al-Hams, direktor Kuvajtske specijalizirane bolnice u gradu Rafah u Pojasu Gaze, rekao je da je dobio drugo izraelsko upozorenje da evakuira ustanovu, ali je potvrdio da njezino medicinsko osoblje neće otići ističući kako je Izrael prijetio bombardiranjem i te bolnice, zahtijevajući da se iz bolnice evakuiraju pacijenti, ranjenici i radnici. Uprava kuvajtske bolnice odbacila je prijetnje Izraela zbog prisutnosti velikog broja ranjenika i ozlijeđenih u bolnici, tim više što je riječ o kritičnim i opasnim slučajevima, a neki od njih koristili su umjetne respiratore.

"Palestinci neće na Sinaj"

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova priopćio je u ponedjeljak da se očekuje da će zalihe goriva u svim bolnicama diljem Pojasa Gaze trajati samo još oko 24 sata, dovodeći tisuće pacijenata u opasnost. Palestinski mediji izvijestili su da su izraelski zrakoplovi bombardirali područja oko bolnice Al-Quds u gradu Gazi rano u ponedjeljak, a kola hitne pomoći u bolnici nisu se mogla kretati zbog zračnih napada. Izrael je najavio drugu fazu operacije u Pojasu Gaze. Prema mnogim analitičarima, ta druga faza prije kopnene operacije bila bi protjerivanje 1,2 milijuna Palestinaca koji bi, osim Egipta i Jordana, krenuli morskim putem prema zemljama EU što bi moglo izazvati veliki val migranata.

Egipćani će odbaciti bio kakvo prisilno raseljavanje Palestinaca na Sinaj, rekao je danas egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i dodao da bi takav potez pretvorio poluotok u bazu za napade na Izrael.

Pojas Gaze zapravo je pod izraelskom kontrolom i Palestinci mogu biti preseljeni u izraelsku pustinju Negev "sve dok se Izrael ne riješi militanata", rekao je Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije