navigacija Svijet
lokalna šefica spd-a

Angelu Merkel na izborima će pobijediti žena, Hannelore Kraft

Anketa koju je proveo televizijski kanal ZDF pokazuje da 25 posto Nijemaca smatra da je Hannelore Kraft najjači kandidat SPD-a u borbi s CDU-om na parlamentarnim izborima u listopadu iduće godine.

Angelu Merkel na izborima će pobijediti žena, Hannelore Kraft

Foto: Reuters/PIXSELL

Angelu Merkel na idućim parlamentarnim izborima može pobijediti samo jedna žena, a ona se zove Hannelore Kraft!

Pomela i svoju Trojku

Uvjereni su u to njemački građani, pokazuju najnovije ankete, a Hannelore Kraft, predsjednica Socijaldemokratke partije Sjeverne Rajne-Vestfalije, prometnula se u drugu najmoćniju ženu Njemačke nakon što je na posljednjim izborima u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini do nogu potukla demokršćane Angele Merkel, koji su doživjeli najveći poraz u povijesti.

Anketa koju je proveo televizijski kanal ZDF pokazuje da 25 posto Nijemaca smatra da je Hannelore Kraft najjači kandidat SPD-a u borbi s CDU-om na parlamentarnim izborima u listopadu iduće godine. Vodeći trojac SPD-a zvani Trojka znatno zaostaje za Hannelorom – bivši ministar financija Peer Steinbrück ima podršku 21 posto Nijemaca, šef frakcije Frank-Walter Steinmeier 20 posto, dok predsjednika SPD-a Sigmara Gabriela želi samo šest posto ispitanika na razini cijele Njemačke. Promatrajući samo simpatizere SPD-a, Kraft je također u velikoj prednosti – izabralo bi je 30 posto socijaldemokrata, dok Steinbrück ima podršku 25 posto svojih partijaca. Kraft (u prijevodu “snaga”) žena je koja će vjerojatno biti ključna za sve izvjesniju pobjedu SDP-a na idućim izborima. Nakon trijumfa na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, uzletjele su “dionice” SPD-a, dok CDU tone iz tjedna u tjedan te su se ove dvije političke opcije gotovo izjednačile po podršci birača, dok je prije samo tri mjeseca CDU imao čak 12 posto prednosti (38%:26%). Najnovija anketa agencije INSA pokazuje da je podrška CDU-u sa 34 pala na 33 posto u tjedan dana, dok je SPD sa 29 skočio na 32 posto.

– Razlog je Kraft-efekt. SPD profitira na velikom uspjehu Hannelore Kraft na pokrajinskim izborima – za Bild je komentirao Hermann Binkert, šef agencije INSA.

SPD i saveznici 60%

SPD bi tako sa svojim tradicionalnim saveznikom Zelenima dobio 46%, a izgledna je i koalicija s Piratima i Ljevicom (ukupno 60% glasova). Zanimljivo je da bi Njemačka mogla dobiti novu vlast – u vrijeme najmanje nezaposlenosti i gospodarskog rasta dok većina zemalja EU grca u krizi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Bankarska činovnica koja je od katolkinj

Bankarska činovnica koja je od katolkinje postala protestantica

Hannelore Kraft rođena je u lipnju 1951. godine, a od srpnja 2010. predsjednica je vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije. Prva žena SPD-a te savezne pokrajine postala je 2007. Od 1. studenog 2010. do 31. listopada 2011. bila je predsjednica Bundesrata, kao prva žena u njemačkoj povijesti.

Nakon završene gimnazije izučila je za bankovnu službenicu u Dresdner Bank u Mönchengladbachu, nakon čega je diplomirala ekonomiju. Od 1989. do 2001. bila je voditeljica projekata u Centru za inovacije i tehnologiju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Nakon što se ispisala iz Rimokatoličke crkve, prešla je u Protestantsku crkvu. Hannelore Kraft kazala je da zasad još ne razmišlja o kandidaturi za parlamentarne izbore i bitku s Angelom Merkel na jesen iduće godine.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške