Nepravda

Sud u Beogradu unaprijed osudio hrvatskog branitelja V. Marića?

Veljko Marić
Michael Palijan/VLM
20.09.2011.
u 09:17

Ako je sud prihvatio saslušati pretpostavljene časnike HV-a, koji nisu bili neposredno pretpostavljeni Mariću, zašto ne saslušati njegovog prvo nadređenog i njegovog kolegu iz postrojbe-pita se Marićev odvjetnik Đorđe Dozet

Jučer je završena rasprava na beogradskom sudu za ratne zločine gdje se od prošle godine sudi hrvatskom branitelju Veljku Mariću pod sumnjom da je u listopadu 1991. godine počinio zločin protiv civilnoga stanovništva u Rastovcu nedaleko Grubišnoga Polja.

Na glavnoj raspravi vijeće Suda odbilo je prijedloge obrane da se dokazni postupak dopuni slušanjem dvojica svjedoka koji bi mogli potvrditi gdje je bio i što je Marić radio 31. listopada 1991. godine kada je u Rastovcu ubijen Petar Slijepčević. U dokaze su uvrštene i fotografija Marića iz tog perioda koje prikazuju kako je tad izgledao, kakvu je uniformu i naoružanje nosio. Prijedlozi su odbijeni kao nepotrebni. Naime, Dozet prepričava kako vijeće dokaze ocijenilo nepotrebnima smatrajući da je činjenično stanje i bez njih dovoljno utvrđeno, te je vijeće mišljenja da su novi dokazi sračunati na odugovlačenje postupka!

-Ovo je, naravno, potpuno neosnovano, jer ako je sud prihvatio saslušati pretpostavljene časnike HV-a, koji nisu bili neposredno pretpostavljeni Mariću, zašto ne saslušati njegovog prvo nadređenog i njegovog kolegu iz postrojbe. Osim toga, tko bi to odugovlačio postupak, u situaciji kad se okrivljeni nalazi u pritvoru-pita se Marićev odvjetnik Đorđe Dozet. Dodaje da ovo svakako može značiti da je sud već davno donio konačnu odluku - osuđujuću, ako ih dokazi ne zanimaju, ili oslobađajuću, ako su procijenili da je jedini svjedok, navodni očevidac iz Zbora narodne zaštite Ivanovo selo, lagao, jer bi se, eventualna osuđujuća presuda mogla zasnivati isključivo na njegovom iskazu, ističe Dozet.

Jučer su i iznesene završene riječi u kojima je tužitelj zatražio osuđujuću, a obrana oslobađajuću presudu. Ona će biti objavljena u petak 23. rujna u 13 sati.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije