poništena odluka

Sud BiH poništio odluku SIP-a o brisanju Kaplana s kandidatske liste

Kaplan
06.12.2016.
u 16:31

Apelacijsko vijeće Suda BiH poništilo je odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o sankcioniranje kandidata Inicijative za Stolac Salmira Kaplana o njegovom brisanju sa kandidatske liste.

Sud je uvažio žalbe koje je na odluku SIP-a dostavila Inicijativa za Stolac, potvrdio je za Klix.ba Demir Mahmutćehajić, nosilac liste Inicijative za Stolac za Općinsko vijeće Stolac.

"Sud BiH je prihvatio žalbu koju smo uložili Salmir Kaplan, Ahmet Ljubović i ja, tako da su kazne koje nam je izrekao SIP sada poništene i vraćene na ponovno razmatranje", kazao je za Klix.ba Mahmutćehajić.

Sada se očekuje da SIP ponovo razmatra predmete u kojima su sankcionirali kandidate na Lokalnim izborima u Stocu.

Mahmutćehajić poručuje kako je današnja odluka Suda BiH dokaz da se vrijedi boriti za vladavinu prava i zakona.

Podsjetimo, izbori u Stocu 2. listopada su prekinuti nakon nekoliko incidenata. U međuvremenu je SIP izrekao kazne za sudionike u incidentima na dan izbora u Stocu, ali još nikada nije donesena službena odluka da se izbori poništavaju i da se zakazuju novi.

Skidanje s liste i novčane kazne izrečene su kandidatima Inicijative za Stolac za Općinsko vijeće Demiru Mahmutčehajiću i Ahmetu Ljuboviću te kandidatu Hrvatske koalicije za Stolac HSP-HDZ 1990 Boži Ragužu. Također, novčanim kaznama kažnjeni su politički subjekti koji su ih kandidirali.

Ključne riječi
SIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?