Istraživanje prema nalazima istinomjera

Aktualne vodeće stranke u mandatu ispunile samo 48 od 1941 obećanja

Parlament glasovanje izbori
12.09.2014.
u 09:32

Većim dijelom je ispunjeno još 33 obećanja, djelomično 143, manjim dijelom 273, dok su ostala obećanja neispunjena

Prema nalazima Istinomjera, 11 stranaka i jedna postizborna koalicija koje su formirale vlasti na tri razine u BiH, ukupno su u svojim izbornim/postizbornim programima dale 1941 obećanje. Od svih danih obećanja, ukupno ih je ispunjeno 48. Većim dijelom je ispunjeno još 33 obećanja, djelomično 143, manjim dijelom 273, dok se sva ostala obećanja mogu smatrati potpuno neispunjenim.

Stranke su dale 1941 obećanje, a od ovog broja praćeno je ispunjavanje 1572 obećanja u aktualnom mandatu. Obećanja koja se odnose na razinu vlasti u kojem ne sudjeluje stranka koja je dala ta obećanja, nisu bila obuhvaćena monitoringom. Od 11 stranaka, samo tri sudjeluju ili su sudjelovale u izvršnoj vlasti i na entitetskoj i na državnoj razini (SDP, SDA i SNSD), te su sva obećanja ovih stranaka bila obuhvaćena monitoringom. “Značajnih razlika nema ni između stranaka, ni između razina vlasti kada je u pitanju ispunjenje obećanja i pristup njihovim programima. Ako usporedimo ovo istraživanje s istraživanjem prošlog mandata, rezultat je lošiji za dva posto. Ovo je prilično jasan pokazatelj koliko je stupanj političke odgovornosti izuzetno nizak”, kazala je Tijana Cvijetićanin, koordinatorica istraživanja. (ri)     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije