ITALIJA:

Stotine muslimana na prosvjednoj molitivi u Rimu

464
22.10.2016.
u 14:15

Nekoliko stotina muslimana sudjelovalo je u prosvjednoj molitvi pred Kolosejem u Rimu zbog, kako kažu, nepoštenog ograničenja slobode da prakticiraju svoju vjeru u Italiji.

Organizatori su rekli da su pozvali na prosvjede nakon nedavnog zatvaranja iz administrativnih razloga pet improviziranih džamija.

Mnogi talijanski muslimani sumnjaju da lokalne vlasti, u ozračju nepovjerenja prouzročenog nedavnim islamističkim napadima u Europi, zatvaraju džamije zbog problema koje je lako rješiti, poput broja toaleta na određenom objektu.

Prema službenim podacima nešto više od 800.000 muslimana legalno živi u Italiji, a dužnosnici procjenjuju da ih još 100.000 živi u zemlji bez službenih dokumenata.

To bi sugeriralo da muslimanska zajednica čini više od 1,5 posto populacije i da je islam druga po zastupljenosti vjera u uglavnom katoličkoj Italiji.

Islam nije priznat kao službena religija, za razliku od židovstva i mormonske vjere te se mnogi muslimani iz sjeverne Afrike i južne Azije osjećaju diskriminirano i na temelju rase i na temelju vjere.

U Rimu se nalazi najveća džamija u zapadnom svijetu, ali lokalna vijeća često odbacuju prijedloge za izgradnju tradicionalnih džamija.

Desničarske stranke zahtijevaju potpunu zabranu izgradnju džamija ako se financiraju sredstvima donatora izvan Italije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije