Vukoja pojašnjava

Što znači... Paradigma

Frano Vukoja
15.12.2012.
u 12:10

Pojam paradigma dolazi od grčke riječi paradeigma, a znači primjer

Sve češće čujemo kako je nešto paradigma za što. U BiH jedna paradigma pobija drugu i obratno. Paradigma je prema rječnicima i enciklopedijama nešto općenito, primjer, obrazac, uzor.

Za Platona paradigma je bila svijet ideja, prototip stvarnog svijeta, izvorni obrazac svakog osjetilnog predmeta, individualni, partikularni slučaj općeg. Paradigma je i skup pravila i metoda koji karakteriziraju neku znanost, odnosno disciplinu, a u logici je uzor ili standard što omogućuje pojmovna razlikovanja na kojima počiva određena praksa djelovanja. U teorijskoj znanosti, kako stoji u Hrvatskoj općoj enciklopediji, paradigma je neko vrijeme bila priznati znanstveni model koji zajednici istraživača služi kao glavni način dospijevanja do znanstvene spoznaje i rješenja. No, u gramatici paradigma je uzor u sklanjanju ili sprezanju, za deklinaciju ili konjugaciju. U lingvistici postoji paradigmatika, kao istraživanje međusobnih odnosa jezičnih jedinica, a paradigmatski odnosi su virtualni odnosi među različitim jedinicama jezika, koje pripadaju istome morfosintaktičkom ili istome semantičkom razredu, a međusobno su zamjenjive.

Pojam paradigma dolazi od grčke riječi paradeigma, a znači primjer. Na latinskom riječ paradigma znači uzor, primjer.

U svakom slučaju paradigma je uzor, model. No, u BiH često uzor nije i model. Pa je paradigma često samo parada, s ciljem da se nešto digne na račun drugoga. I to je paradigma nečega.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?