Vukoja pojašnjava

Što znači... Kredibilitet?

Posao
02.10.2012.
u 10:30

Kredibilitet dolazi od latinske riječi credibilitas, a znači uvjerljivost. Latinski glagol credere znači vjerovati.

U političkom životu najznačajnije uloge imaju osobe s kredibilitetom, kredibilnošću.

Kredibilitet prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku odnos je u kojem se suprotnoj strani vjeruje, kada je ona uvjerljiva. Kredibilnost je i povjerenje u partnera. Neko uživa povjerenje, to jest kredibilitet, kredibilnost, a netko ne.

Kredibilitet dolazi od latinske riječi credibilitas, a znači uvjerljivost. Latinski glagol credere znači vjerovati.

Dakle, kredibilnost znači vjerodostojnost, uvjerljivost. U političkom životu puno duže i kvalitetnije djeluju osobe koje zrače vjerodostojnošću, političari s kredibilitetom.

Politika je umješnost ostvarivanja mogućeg, a političari nađu se često i u nemogućoj misiji.

Pravi znalci uspiju zadržati vjerodostojnost, kredibilnost i kad im okolnosti ne idu na ruku. Postoje političari džentlmeni, karizmatične ličnosti s političkim šarmom, kojima, unatoč svemu, uspijeva održati kredibilitet.

U Bosni i Hercegovini u kojoj se političke (ne)prilike smjenjuju filmskom brzinom pravo je umijeće sačuvati kredibilnost stranačkim prvacima, liderima konstitutivnih naroda.

Kredo dolazi od latinske znači credo – vjerujem. Danas kredo znači sažeto načelo. Možda kredibilitet imaju samo oni koji se čvrsto drže svoga i narodnog kreda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?