Praznik rada

SSSBiH: Praznik rada u BiH treba obilježavati prosvjedima

prosvjed
ilustracija
01.05.2016.
u 15:59

Iz Sindikata ističu da su se, odlaskom socijalizma i završetkom agresije na BiH, radnici susreli s divljim kapitalizmom i netransparentnom privatizacijom

Savez samostalnih sindikata BiH smatra da je došlo vrijeme da se i u BiH Praznik rada obilježava prosvjedima. Oni smatraju da do toga može doći samo postepenim i upornim radom na buđenju svijesti među radnicima, povećanju broja članova sindikata, čime će biti ojačan sindikalni pokret, ali i stvorena dovoljna kritična masa radnika koji su spremni 1. svibanj provesti na prosvjedima, a ne uz tradicionalni roštilj.

Iz te organizacije navode da je, kada je riječ o sadašnjem načinu obilježavanja Praznika rada koji se ustalio u bivšoj državi, neophodno imati na umu činjenicu da je u to vrijeme vladao socijalizam, radničko samoupravljanje, da su radnici imali osigurana sva radnička, socijalna i ljudska prava, te da u konačnici nisu ni znali na koji način taj dan obilježavaju njihove kolege u zapadnoj Europi, Turskoj i drugim zemljama, javlja Fena. 

Ističu da su se, odlaskom socijalizma i završetkom agresije na BiH, radnici susreli s divljim kapitalizmom i netransparentnom privatizacijom, te da je došlo do potpunog nestanka velikih gospodarskih koncerna koji su zapošljavali najveći broj radnika, a pojavile su se manje tvrtke koje zapošljavaju mnogo manji broj radnika i sasvim prirodno je došlo do smanjenja mase sindikalnog članstva. 

Ovogodišnju središnju manifestaciju obilježavanja 1. svibnja SSSBiH održava u Zenici gdje će biti održana Proširena sjednica Glavnog odbora SSSBiH, nakon koje će sudionici - predstavnici organa i tijela svih granskih sindikata, te svih podružnica koje djeluju u okviru granskih sindikata na području ZDŽ, položiti cvijeće na spomenik Kameni spavač. 

Iz SSSBiH navode da obilježavanje 1. svibanj koriste, prvenstveno, da upozore svoje članstvo na sve eventualne probleme i teškoće s kojima će se susretati, kako bi bili spremni i preduprijedili negativan razvoj situacije. 

Podsjećaju da su 31. srpnja 2015. za samo tri dana pripreme uspjeli pred zgradu Parlamenta FBiH dovesti više od 12.000 radnika za vrijeme razmatranja Zakona o radu, što znači i da će i u budućnosti aktivnosti realizirati odmah, čim budu imali i najmanju naznaku da će doći do usvajanja po radnike loših zakonskih rješenja, te da neće čekati 1. svibanj niti bilo koji drugi praznik da reagiraju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije