odbojka

Za razliku od Hercegovine, odbojka u Posavini posve je druga priča

22.11.2023.
u 21:07

Miloš Jelčić jedna je od osoba koje u Bosni i Hercegovini, doslovce, žive odbojku. Bivši je dugogodišnji igrač Čapljine, potom trener muške pa ženske ekipe, ujedno i trener mlađih uzrasta... Trenutačno je predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije BiH te istodobno i trener mlađih uzrasta ženskog kluba, piše Večernji list BiH.

Muška ekipa Čapljine u dva se navrata relativno uspješno natjecala u Premijer ligi BiH, međutim, s vremenom je usahnula. Susret s Jelčićem bio je povod za razgovor upravo o natjecanjima pod jurisdikcijom Odbojkaškoga saveza Federacije BiH.

Puna dvorana

- Zadovoljan sam kako protječe sezona, ponekad bude i neki problemčić koji u hodu uspješno rješavamo. Posebno sam zadovoljan činjenicom da smo ove godine dobili jedan novi muški klub – Goražde koji, koliko pratim, zasad nema ni jednu pobjedu, međutim, to i nije važno, ispadanja nema, bitno je da klub egzistira. U pripremi je i muški odbojkaški klub u Zenici, nadam se da će muška odbojka zaživjeti u još nekim sredinama. Ovo ističem zato što znam koliko je to teško. U nekoliko navrata osobno sam pokušavao oživiti muški odbojkaški klub u Čapljini, ali do sada nisam imao uspjeha. Bude početnoga zanimanja, ali na dulje staze uistinu teško ide. Što se ženske odbojke tiče, tu je situacija posve drukčija, u dvije skupine Superlige natječe se dvadeset klubova, u dvije prve lige još deset, dakle, aktivno je ukupno trideset klubova, plus šest u Premijer ligi BiH.

U muškoj konkurenciji imamo samo osam ekipa u Superligi, plus pet u Premijer ligi, triput manje. Tu su potom i dvije službene ženske kadetske lige, tako da je za očekivati rast kvalitete ženske odbojke i u Federaciji BiH. Sada odbojkaškom scenom dominiraju ekipe iz Republike Srpske - kaže nam Jelčić.

Činjenice govore da je, nakon nestanka muške, i ženska odbojka u Hercegovini u velikoj krizi za razliku od, primjerice, Posavine.

- To su dvije posve različite priče. Posavljaci jednostavno vole odbojku. Kad su odbojkašice Orašja ušle u Premijer ligu, službeno sam bio na utakmici, dvorana je bila puna. Bio sam službeno i na utakmici finala federalnog Kupa kada je slavio Domaljevac, dijelio sam medalje i uručio pehar, dvorana je bila opet puna. Onaj tko nije igrao, ne zna što znači igrati pred punom dvoranom. Mi smo ovdje u Hercegovini imali jedan uzlet u ženskoj odbojci, međutim, nije bilo nekog posebnog odjeka, nije bilo većeg zanimanja. Odbojkašice Mostara natjecale su se i u Europi, Superligu su igrala po dva-tri kluba, no nismo uspjeli napraviti iskorak, postići kontinuitet. Kako to izgleda, mogu ilustrirati primjerom OK Čapljina - konstatira predsjednik Jelčić pa razlaže:

- Mi smo u tekuću sezonu ušli samo s trima igračicama koje su prošle sezone bile u prvoj ekipi, a to su Klara Bošković, igračica – trenerica, Paulina Kuzman, kapetanica, te Anđela Ivanković. Ostale igračice jako su mlade, kao što je Ljubica Dugandžić, koja je 2010. godište. Potom su tu od nje samo koju godinu starije Nikolina Kević, Mia Šimović, Petra Šutalo, Tesa Glavinić… Imamo školu odbojke s više od sto djevojčica, međutim, većina ih rano napušta odbojku zbog školovanja u drugim mjestima ili jednostavno prestanu trenirati. Ipak, situacija nije beznadna, za žensku odbojku u Hercegovini bilo bi bitno da Mostar ojača i održi se u najvišem rangu, a onda povuče i ostale. Bimal Jedinstvo vladao je 17 godina i još vlada bh. odbojkom na način da je imao dio domaćih igračica, a dio je dovodio sa strane. To je, praktički, profesionalizam koji naši klubovi ne mogu sebi priuštiti. Bitno je da se radi, da se igra, da klubovi s vremena na vrijeme izbace pokoju vrsnu igračicu i to su naši dometi u ovom trenutku - zaključuje predsjednik Jelčić.

Samo tri kluba

Trenutačno su iz federalnog dijela Hercegovine u službeno natjecanje uključena samo tri kluba - SOK Mostar igra u Premijer ligi, Čapljina je u federalnoj Superligi, a mostarski Student u Prvoj federalnoj ligi. I to je sve. Podsjećamo, doskora su klubove imali Široki Brijeg, povremeno i dva, Jablanica pa Ljubuški, jedno vrijeme čak i Stolac. Čapljina je nastupala s dvjema ekipama, međutim, u međuvremenu je elan za odbojku u federalnom dijelu splasnuo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?