Tjedan do Premijer lige

Šestorica se bore za naslov, desetorica za ostanak u ligi

20.02.2016.
u 07:00

Ostalo je sedam dana do početka nogometne sezone (27. veljače), odnosno nastavka prvenstva u Premijer ligi, a nešto kasnije (9. ožujka) i utakmica četvrtfinala Kupa BiH. Jesenas je odigrano 18 kola, pa je jesenska sezona ušla u prosinac (6. prosinca). A zimska je stanka bila kraća nego ikada od kada postoji zajednička Premijer liga (2002/03), piše Večernji list BiH.

Najkraća stanka

Trajala je samo 82 dana, a bilo je u prošlosti i stanki od preko 120 dana. Igrači su zimus “plandovali” 30 – 35 dana. Pravih je dana “ljenčarenja” bilo samo desetak, ostatak odmora momci su radili po posebnim programima koje su im propisali treneri, kako na prozivku ne bi došli “zapušteni”. Okupljanja su počela oko 10. siječnja, završila oko 20 - og. Nakon toga većina je igrača “pretrpjela” 35 – 40 treninga, a klubovi igrali 5 – 8 utakmica. Iznimka je (samo) Velež, koji je zbog konfuznog stanja u svlačionici, blagajni, rukovođenju i svim ostalim segmentima vezanim za rad kluba “vegetirao na granici kliničke smrti”. Slabo se ili nikako treniralo, štrajkalo se, svađalo, prigovaralo i otkazivalo ugovorene utakmice... Velež je imao tri prijateljska ogleda, sve u Vrapčićima, jer nije nigdje išao “promijeniti klimu i ozračje” kao drugi. Nakon dva poraza (Željezničar 0:1, Gošk 0:3), prije dva dana “potučen” je Novi Travnik (1:0)... Za razliku od Veleža, koji je odustao od borbe za spas, Zrinjski, gradski suparnik s desne obale Neretve, dobro se pripremao, pojačao i igrao sedam pripremnih susreta u Međugorju i Istri, a danas će još igrati “generalku” protiv Olimpica, kako bi stručni stožer otklonio i posljednje dvojbe pred dolazak Sarajeva. A Sarajevo s jasno istaknutim ambicijama (naslov prvaka, kup, Europa...) ulazi u sezonu, nakon što se (tvrde s Koševa) dobro pojačalo i spremilo. Hm, rezultati u pripremama nisu bili baš impresivni (uz ostalo tri poraza u Antalyji protiv Maribora 1:3, Astane 2:3 i Kairata 1:3...). A prije dan – dva klub je napustio jedan od najboljih igrača Velkoski (Koreja). I gradski suparnik Željezničar (šesti na ljestvici), koji se zimus pojačao s 12 - 13 igrača, ima “svemirske” ambicije. Jest da zaostaje za petim Sarajevom dva boda, za Slobodom čak 12, ali s Grbavice tvrde da oni uvijek u proljeće igraju bolje... Široki se ne može baš hvaliti dobrim proljećima, pa je (recimo) u dva prethodna imao male katastrofe i izgubio dva već sigurna naslova i kup, a prošle godine ostao i bez Europe.

Visoke ambicije Radnika

No, valjda su iz tih posrtaja Širokobriježani izvukli neke pouke... Četvrti Radnik zimus se pojačao “kao nikad” (Stanojević, Stokić, Srećković, Janković), pa iz Bijeljine poručuju da je Europa “minimum minimuma”, a ne odustaju ni od borbe za vrh... Uz Velež, i Drina je pala u niži stupanj natjecanja. Zvorničani su dio priprema odradili na crnogorskom Jadranu, odlučni barem nekome na proljeće zagorčati život. Olimpic, Borac, Travnik i Rudar su uz Velež i Drinu “ispod crte” na ljestvici, ali svi planiraju bijeg iz zone ispadanja. Olimpic se pripremao u Etno selu Stanišići kod Bijeljine, ostali ugroženi pripremali su se na moru, Makarskoj i Istri. Iz Borca “zapomažu” zbog besparice,no ipak su u stanci doveli: Maletića, Raspudića,Vukliša, Kisu, Milosavljevića, Rajovića... Mora da su svi ti momci došli zbog ljubavi prema Borcu... Danas je završio prijelazni rok. Jedna od njegovih “tekovina” je iznenadni ostanak Burekovića u Čeliku, koji je cijelu zimu želio otići u Željezničar. A Čelikovi navijači i dalje prosvjeduju, malo protiv Čelikovih čelnika, malo protiv grada Zenice. Njihova ideja da se Statut kluba promijeni i tako im omogući upravljanje klubom (a da grad plati 3 – 4 milijuna poreza i niz drugih dugova, nikako ne prolazi. Tko zna zašto... Pa su momci najavili masovne prosvjede na zeničkim ulicama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije