velika prilika da kvalifikacije otvori visokom pobjedom

Reprezentacija treba dokazati kako s Estonijom neće biti isto kao s Ciprom

03.09.2016.
u 08:00

Radni i društveni program u sarajevskom okruženju za nogometne A reprezntativce Bosne i Hercegovine zaokružen je treningom sa kojim je završen prvi dio priprema “pred šetnju ili let Zmajeva” prema narednom okupljanju svjetskih nogometnih velemajstora u Rusiji.

Nova faza priprema

Slijedi zenička faza priprema pred prvu kvalifikacijsku utakmica sa reprezentacijom Estonije, koja se u utorka igra u Zenici (20.45 sati). Trening kamp Nogometnog saveza BiH je nova baza izabranika Mehmeda Baždarevića i njegovog stručnog stožera, koji sudeći prema izjavama su presretni što su dobili osam dana da se spremaju za prvu utakmicu kvalifikacija. Ozračje u reprezentaciji je odlična, svi nogometaši BiH su došli na vrijeme i fizički su spremni, jer je početak sezone, i to već sada raduje brojne ljubitelje bh. nogometa.

Za utakmicu s Estonijom očekivanja simpatizera nogometne reprezntacije BiH su ogromna, većina njih se sjeća legendarne izjave nekadašnjeg izbornika Miroslava Ćire Blaževića, koji je nakon trijumfa njegovih izabranika protiv Estonije (7:0) u susretu s novinarima kazao “laž je osobina budala, imam 22 svjedoka da sam im danas na ručku kazao dat ćemo im pet komada, evo ih pitajte, i ova dvojica Ibro (Ibričić nap. a.) i ovaj, što su zabili šesti i sedmi, vjerujte mi odgovarat će meni osobno”.

Tako je to išlo sa legendarnim Ćirom Blaževićem, ali u novim kvalifikacijama se ne treba radovati lakim pobjedama i bodovima koji su kao “zec u šumi”. Upravo su te utakmice u kojima je BiH veliki favorit, često i najteže za njezine nogometaše. Utakmice u kojima se unaprijed upisuju bodovi nose neku drugu vrstu pritiska sa sobom.

Težak ciklus

Treba priznati kako će novi ciklus biti puno teži za nogometaše BiH nego sve dosadašnje kvalifikacije za bilo koje natjecanje. Sastav reprezentacije BiH danas ima svoju veliku tržišnu vrijednost, s brojnim asovima, koje bi poželio svaki izbornik, i svi protivnici u narednim kvalifikacijama će protiv njih igrati “za čast, slavu i priželjkivani plasman”. U stručnom stožeru su svjesni trenutačnih europskih nogometnih odnosa i znaju da neće biti lako, da nema lakih utakmica, te zbog toga i ne razmišljaju da će biti lako sa Estoncima, Belgijancima, Grcima ili Ciprom. Nešto drugačije će biti sa Gibraltarom, kojem je uspjeh da su se napokon ušli u kvalifikacijski ciklus nakon brojnih administrativnih problema.

Estonija je prije dva dana imala prijateljski test sa reprezntacijom Malte i nije se nešto proslavila, ali ne treba vjerovati svemu što se vidi, treba gledati da nešto nije skriveno bilo u postavci Estonije protiv Maltežana. Napokon oni neće iz Talina niti poletjeti s nadom da pobjede, ali da se obrane i izvuku bod s Bilina polja bilo bi za njih ogroman uspjeh. Protiv Malte zabilježili su 1:1, dakle nisu nedodirljivili, ali su pokazali da znaju i pogoditi.

Na otvaranju prošlih kvalifikacija reprezentacija BiH se majstorski okliznula upravo na Billinom polju i ovo je upravo velika prilika da kvalifikacije otvori visokom sigurnom pobjedom, s prva tri boda, svi već danas traže dokaz kako Estonija nije Cipar, trebaju ga naći i bh. igrači. Kladioničarski bloka, kojem kao da je Ćiro sufler, kazuje kako je BiH apsolutni favoriti i da smo za “pet komada” ili pet puta sigurniji za klađenje nego Estonci. Isto misle i brojni navijači koji su pokupovali ulaznice za početak kvalifikacija, a neki i rezervirali karte za produženi listopadski vikend u Bruxellesu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?