Najbolja bh. skijašica

Muzaferija osigurala nastup u finalu: Sretna sam i ponosna zbog plasmana

Elvedina Muzaferija
03.03.2024.
u 17:28

Bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija osvojila je 13. mjesto u pretposljednjoj utrci superveleslaloma za Svjetski kup u alpskom skijanju, voženoj u norveškom ski centru Kvitfjell.

Muzaferija je ostvarila još jedan dobar rezultat u izuzetno teškim uvjetima za skijanje, u utrci koja je nekoliko puta prekidana zbog magle. U utrku je ušla sa dosad najboljih smartnim brojem 23 i završila je u vremenu 1.33,09, što je za 1.79 sekundi lošije od pobjednice, Federice Brignone. 

Talijanka je slavila ispred Švicarke Lare Gut Behrami i Čehinje Ester Ledecke.

Gut Behrami je vodeća u poretku u ovoj disciplini sa 69 bodova prednosti nad Austrijankom Cornelijom Huetter, koja je danas bila sedma i ima velike šanse da podigne mali kristalni globus u superveleslalomu. Švicarka je vodeća i u generalčnom poretku Svjetskog kupa sa 326 bodova ispred Brignone i bilo bi pravo čudo da ne osvoji i veliki kristalni globus za ukupnu pobjednicu Svjetskog kupa.

Kada je u pitanju Muzaferija, ona je osvojila 24. mjesto u poretku superveleslaloma i nastupit će u finalu u ovoj discipini, u kojem će se natjecati najboljih 25 skijašica.

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica zadovoljna je svojim nastupima u posljednje dvije utrke u superveleslalomu u Kvitfjellu.

- Gornji dio staze bio je jako dobar, na zadnjem prolazu imala sam podij, al ime je jedna greška puno koštala. No, opet sam sretna jer sam se kvalificirala za finale. Mislim da je nakon jako dugog dana zbog prekida i pomjeranja ovo dosta dobar rezultat - izjavila je Mutaferija.

Ističe da je nakon jučerašnje vožnje mnogo bolje znala što je očekuje.

- Znala sam puno bolje stazu, mogla puno više napadati, vjerovala u svoje skijanje, međutim utrka je od starta do cilja i greška me je puno koštala - naglasila je.

Dodaje da u posljednja dva mjeseca pruža izuzetno dobre rezultate te da uživa u utrkama ali da ostaje žal što od početka sezone nije bila na ovoj razini. Ona će biti prva skijašica izi BiH koja je nastupila u finalu Svjetskog kupa zbog čega je, kako navodi, sretna i ponosna, te će pokušati odvesti što bolje i ostvariti dobar rezultat i u finalu.

Nada se da će njeni uspjesi dati podstrek mladim skijašima u BiH da ne odustaju od svojih ciljeva, vrijedno treniraju i da u tom rezultat mora doći.

Još jednom je ponovila kako se nada da će BiH dobiti utrku Svjetskog kupa te da naša zemlja ima dobar potencijal za to.

Finalna utrka u superveleslalomu je 22., a u spustu 23. ožujka, a finale se održava u Saalbachu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije