Darko Dodig Doda, autor filma "Zrinjski - veći od igre, veći od nogometa, veći od športa"

Kad se stalno nalazite na vrhu, onda ste svima ostalima meta

03.04.2024.
u 16:35

Premijera igrano-dokumentarnog filma "Zrinjski - veći od igre, veći od nogometa, veći od športa" autora Darka Dodiga Dode bit će održana u četvrtak, 11. travnja 2024. godine, u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 20 sati. Bio je to povod za razgovor s Dodigom, poznatim mostarskim producentom, s kojim smo razgovarali i prije tri godine kad je film bio u začetku. Filmskom pričom o Zrinjskom i o njegovim titulama prvaka popularni Doda želio je sačuvati sportsku povijest grada na Neretvi. Kroz film ćemo se prisjetiti eksplozije emocija nakon velikih pobjeda u domaćem prvenstvu i međunarodnoj sceni, napetosti u zajedništvu iščekivanja rezultata, kluba, tima, navijača, sve je to s nogometnih terena preneseno na filmsko platno.

Večernji list: Gospodine Dodig, nakon gotovo tri godine od početka snimanja, dočekali smo premijeru filma o Zrinjskom. Što nam možete reći tim povodom?

- Činjenica je da je nogomet najgledaniji sport i da se danas pretvorio u svojevrsni "reality show" u kojem uživaju svi: akteri na zelenom terenu, publika na tribinama i milijuni uz televiziju, računalne i mobilne ekrane. Kad tome dodate činjenicu da je HŠK Zrinjski u najkraćem roku, od kada se igra nogometna Premijer liga BiH, bio prvak više nego svi ostali klubovi koji su bili prvaci iste, morali smo nešto poduzeti da to ovjekovječimo. HŠK Zrinjski je iz sezone u sezonu igrao s namjerom, željom i strašću da nitko ne bude bolji. Kako je stalno bio na vrhu, svima ostalima postao je meta. Netko tko to promatra sa strane, kao što sam ja, nije mogao ništa drugo zaključiti nego da je to sportsko-nogometna, ali i društvena pojavnost kojoj se mora posvetiti najveća pozornost. Nije li film medij kojim možete u slikonizu opisati i analizirati na najbolji način jednu nogometnu ekipu takvih izvanrednih svojstava? Na iznimno zadovoljstvo navijačke zajednice i najprivrženijih popularnih Ultrasa, u ovom slučaju to je HŠK Zrinjski. U svakom filmu najvažnije je ono što je vidljivo, a u ovoj filmskoj priči, u svakom trenutku oka, najvidljiviji je šampionski niz Zrinjskog.

Večernji list: Tko je sve dobio ulogu u filmu?

- Kako nogomet govori univerzalnim jezikom, koji razumiju milijarde ljudi, moj izbor sugovornika dao mi je priliku da selektiram regionalne igrače iz svijeta sporta, nogometa, medija, trenere, komentatore, igrače. Za naš Večernji list spomenut ću samo neka imena: Amar Osim, Rodoljub Petković, Franjo Džidić... Najveći broj ostalih neka bude tajna i iznenađenje koje ostaje prava filmska poslastica. Vjerujem kako će svi koji dođu na premijeru biti ugodno iznenađeni.

Večernji list: Što nas čeka na premijeri filma?

- Film ćemo premijerno "odviti" 11. travnja u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Dvoranom će osam puta glasno odzvanjati ime Zrinjski uz veliku podršku navijačke zajednice predvođene Ultrasima. Da nastavim u navijačkom tonu. Vjerujem kako će nakon pogledanog filma sud koji će gledatelji izvesti kao zaključak ostati zabilježen za sva vremena, da podsjeća na veličinu HŠK Zrinjski... Ustajte s klupa za rezerve i upadajte u igru!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?