UBRZANA PROCEDURA

Jordanski princ traži odgodu izbora za predsjednika FIFA-e

FIFA
Reuters/PIXSELL
23.02.2016.
u 14:43

'Umjesto da prihvate prijedlog princa Alija da se postave prozirne biračke kabine, zaključujemo da je FIFA iznijela samo jedan jednostavan zahtjev glasačima "da ostave mobilni telefon u trenutku kada idu glasovati.'

Jordanski princ Ali, jedan od kanidata za predsjednika FIFA-e, sazvao jeSportski arbitražni sud (CAS) kako bi zahtjevao odgodu izbora za predsjednika Međunarodne nogometne organizacije koji su na rasporedu.   

Njegov potez je motiviran činjenicom da se FIFA usprotivila "zahtjevu za ubrzanu proceduru" da se postave prozirne biračke kabine za vrijeme glasovanja za novog predsjednika FIFA-e, izjavili su prinčevi pariški odvjetnici Me Francis Szpiner i Renaud Semerdjian. 

Prema njihovim riječima, FIFA se usprotivila ubrzanom procesu "kako se o tome ne bi moglo raspravljati prije 26. veljače", kada se trebaju održati izbori. Zahtjev za postavljanjem proizirnih biračkih kabina bio je predmet i prvog sazivanja CAS-a kojeg je Jordanac zatražio, prenosi Hina.

"Umjesto da prihvate prijedlog princa Alija da se postave prozirne biračke kabine, zaključujemo da je FIFA iznijela samo jedan jednostavan zahtjev glasačima "da ostave mobilni telefon u trenutku kada idu glasovati", naglašavaju prinčevi odvjetnici.

"Takav stav je nerazumljiv, osim ako želite ustrajati u tome da ne jamčite transparentnost i iskrenost glasovanja", dodaju.

Odvjetnici su u subotu predstavili zahtjev princa Alija da se postave prozirne biračke kutije na izborima za predsjednika FIFA-e u petak kada će predstavnici 209 nacionalnihnogometnih federacija odabrati nasljednika Švicarca Josepha Blattera.

"Samo bi prozirna biračka kabina omogućila da se vidi da svaki glasač glasuje po svojoj savjesti i da ga nitko ne prisiljava kako da glasuje, spriječavajući glasače da fotografiraju svoj listić kako bi dokazali da slušaju eventualne upute za glasovanje", pojasnio je odvjetnik Me Semerdjian.

Glasnogovornik FIFA-e je za AFP objasnio da glasači "smiju sa sobom imati mobilne telefone u kongresnoj sali, ali ga morajau ostaviti u trenutku kada idu glasovati". 

Pet je kandidata za predsjednika FIFA-e; glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino, bahreinski šeik Salman koji je predsjednik Azijske nogometne konfederacije, jordanski princ Ali, Francuz Jerome Champagne i Južnoafrikanac Tokyo Sexwale. Favoritima se smatraju Infantino i šeik Salman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?